Ekonomisti prognozē, kā Trampa uzvara vēlēšanās ietekmēs finanšu tirgu (2)

TVNET | FINANCENET
Foto: Reuters / Scanpix

Pagājušajā nedēļā Donalds Tramps kļuva par pirmo ASV eksprezidentu, kurš ir notiesāts par noziegumu. Neraugoties uz to, Volstrītas investori pieļauj, ka Trampam tāpat ir labas izredzes uzvarēt prezidenta vēlēšanās. Tādēļ tiek analizēts, kā viņa atgriešanās Baltajā namā var ietekmēt finanšu tirgu.

Kopumā Trampa uzvara varētu veicināt fondu tirgus izaugsmi un dolāra vērtības kāpumu, pieļauj investori. Tomēr tam ir arī otra puse – Trampa piedāvātie tarifi un nodokļu likmes var stimulēt inflāciju, kā arī kaitēt ASV valsts obligācijām, vēsta aģentūra “Reuters”.

Akcijas

Indekss S&P 500 Trampa pirmās prezidentūras laikā pieauga par 68%, un tas iezīmēja atsevišķu nodokļu likmju samazināšanos un infrastruktūras izdevumu pieaugumu, kā arī tirdzniecības karu ar Ķīnu un kovida pandēmijas sākumu. Baidena prezidentūras laikā S&P indekss ir kāpis par 38%, turklāt “LPL Financial” veiktais pētījums liecina, ka kopš gada sākuma S&P 500 ir kāpis kopā ar Trampa izredzēm uzvarēt, savukārt Baidena izredzes uzvarēt ir negatīvi korelējušas ar S&P 500 indeksu.

Atsevišķi investori uzskata, ka Trampa atgriešanās varētu atbalstīt akciju tirgu, it īpaši, ja viņam izdosies izvairīties no Baidena solītā nodokļu kāpuma. Trampa solījums atbalstīt fosilā kurināmā un uz biznesu orientēta pieeja var uzlabot noskaņojumu enerģētikas sektorā, norāda “Nomura” atskaite.

Par potenciālajām Trampa otrās prezidentūras bīstamībām tiek lēsti tarifi un jauni tirdzniecības kari. Cenšoties mazināt ASV tirdzniecības deficītu, Tramps rosinājis ieviest 60% importa tarifu visām Ķīnas precēm, kā arī 10% tarifu precēm no jebkuras citas valsts. “Deutsche Bank” analītiķi brīdina, ka šāds tirdzniecības protekcionisms var nostrādāt kā “negatīvs šoks”, palielinot ienākumus uz vājas izaugsmes un augstas inflācijas rēķina.

Obligācijas un likmes

Trampa solītā zemo nodokļu politika varētu ļaut palielināt ASV budžeta deficītu un inflācijas kāpumu, uzskata investori. Tas var samazināt pieprasījumu pēc ASV valsts obligācijām, kas izraisīs Federālo rezervju lēmumu palielināt procentu likmes. Atsevišķi investori pieļauj, ka Trampa politika varētu nozīmēt arī dolāra vērtības nostirpināšanos. Tas gan ar nosacījumu, ja ASV ekonomikai izdosies panākt spēcīgu kāpumu.

Valūtas

Trampa pirmās prezidentūras laikā dolāra vērtība nokritās par aptuveni 10%, tomēr viņa valdīšanas laikā bija arī divu gadu periods, kā laikā dolārs pieauga par 15%.

Tajā pašā laikā paaugstinātie tirdzniecības tarifi var radīt arī Meksikas peso un Ķīnas juaņas svārstības, kas bijušas ievainojamākās no Trampa politikas. Eiropas mazās valūtas, kā Zviedrijas krona un Polijas zloti arī varētu ciest, jo tās ir īpaši jūtīgas pret dažādiem riskiem, un tās aizskars potenciālos tarifus.

Svarīgākais
Uz augšu