Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Karā Ukrainā Krievija izmantojusi jauno haubici "Malva" (14)

Foto: defence-blog.com

Kā vēsta ziņu aģentūra "Militarnyi" un "Telegram" kanāls "OSINTua", kaujas laukā pirmo reizi ir pamanīta jaunā Krievijas 152 mm pašgājējhaubice 2S43 "Malva".

Artilērijas sistēmu, kas pieder Krievijas Bruņoto spēku 9. artilērijas brigādei, Belgorodas apgabalā pamanīja Ukrainas tālās izlūkošanas drons.

Krievijas armija pirmo šo haubiču partiju saņēma 2023. gada oktobrī pēc trīs gadu ilgā valsts testu cikla, kas noslēdzās pērn jūlijā.

"Malva" ir daļa no "Nabrosok" izpētes un attīstības programmas. Tā ir uzstādīta uz 8×8 riteņu šasijas, ko ražo Brjanskas automobiļu rūpnīca. Primārais ierocis ir 152 mm vītņstobra haubice ar apzīmējumu 2A64, kuras stobra garums ir 47 kalibri, tāds pats kā pašgājējhaubicei 2S19 "Msta-S".

Riteņu pašgājēja artilērijas platforma nodrošina labāku manevrētspēju salīdzinājumā ar kāpurķēžu artilērijas platformām, kā arī ilgāku kalpošanas laiku un zemākas ekspluatācijas izmaksas. Izvēršanas, pārvietošanas un mērķa sasniegšanas laiks ir ievērojami īsāks salīdzinājumā ar velkamajām artilērijas vai kāpurķēžu sistēmām.

Borta aprīkojuma komplekts atvieglo munīcijas apstrādi un nodrošina automātisku uguns vadību. Autonomā barošanas sistēma apgādā ar elektrību, kamēr sistēma atrodas pozīcijā.

"Malva", kas bez degvielas uzpildes var nobraukt līdz pat 800 km pa koplietošanas ceļiem, ir aprīkota ar pilnpiedziņu un jaudīgu dīzeļdzinēju, kas ļauj efektīvi pārvarēt bezceļu apvidu. To var arī transportēt ar transporta lidmašīnu Il-76, kas ļauj to ātri izvietot lielos attālumos.

Nepalaid garām!
Uz augšu