Būsim pavisam reāli – neviens normāls cilvēks tāpat vien pirms vēlēšanām neizlasa visu partiju programmas. To dara vienīgi žurnālisti, politologi vai tie, kuriem nav nekā labāka, ko darīt. Tāpēc nolēmu ar partiju programmām iepazīties jūsu vietā un varu teikt – tajās ir daudz skaista.

Savu apcerējumu vēlos sākt ar dzejas rindām:

Tā nevar palikt – un nepaliks,
Lai ledus cik stiprs, cik skaisti mirdz,
Pēc brīva, pēc dzīva ilgojas sirds –
Tā nevar palikt, tā nepaliks:
Līdz pašam PAMATAM jauns viss tiks!

Šis dzejolis nav izvēlēts nejauši – tas atrodams “Centra partijas” Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu programmas noslēgumā. Acīmredzot partija vēlējās savu programmu noslēgt ar kaut ko vieglāku, bet smieklīgu gifu vai kaķu video nebija iespējams pievienot.

Droši vien dzejolis piemeklēts tāpēc, ka Ždanokas jaunās partiju apvienības nosaukums ir “Pamats-LV” un arī dzejolī īpaši izcelts pamats. Amizanti, ka tas ir Raiņa dzejolis “Tā nepaliks” (pāris rindas gan izņemtas) no krājuma “Vētras sēja”.

Tas, ko “Centra partija” droši vien nezina, – šo krājumu izdeva pēc tam, kad Rainis bija atgriezies no pieciem gadiem izsūtījumā Pleskavā un Slobodskā. Pēc tam, baidoties no jaunām vajāšanām, Rainis devās uz Šveici. Bet krājuma izdevēju Jāni Ozolu pēc dažiem mēnešiem nošāva soda ekspedīcijā.

Citiem vārdiem sakot – Ždanokas partija savā EP programmā iekļāvusi zīmīgu Otrās atmodas laika dzeju, kas mudināja latviešus sacelties pret krievijas impēriju un panākt Latvijas neatkarību. Bravo!