Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

"Meta" drīzumā izmantos tavus ierakstus MI apmācībai. Vai to var novērst? (2)

Foto: Reuters / Scanpix

Sociālo tīklu “Facebook” un “Instagram” mātes kompānija “Meta” paziņojusi Eiropas lietotājiem, ka izmantos publiskos ierakstus sava mākslīgā intelekta modeļa (MI) attīstīšanai. “Meta” sociālo tīklu lietotāji jau maijā saņēma paziņojumu (notifikāciju) mobilajās lietotnēs par to, ka viņu ieraksti tiks izmantoti MI trenēšanai, sākot ar 26. jūniju.

Līdz ar to MI modeļa trenēšanai varētu tikt izmantoti ieraksti, fotogrāfijas, to paraksti, kā arī MI modelim nosūtītās ziņas. Kā norādījis “Instagram” palīdzības centrs, lietotāju privātās ziņas netiks skartas.

“Meta” maija beigās paziņoja, ka Lielbritānijas un Eiropas lietotājiem jau ir izsūtīti paziņojumi par to, ka “visa platformā “Meta” publiski pieejamā informācija tiks izmantota MI attīstīšanai un uzlabošanai, ņemot vērā visus obligātos privātuma aizsardzības noteikumus”.

Tiek norādīts, ka kompānija vai organizācija var apstrādāt personas datus, ja tam ir “nopietns pamatojums”, liecina Eiropas Savienībā pieņemtā Vispārējā datu aizsardzības regula (GDPR). “Meta” uzsvērusi, ka šajā gadījumā pamatojums lietotāju datu izmantošanai ir “MI attīstīšanai un uzlabošanai”.

Vai ir iespējams nepieļaut savu ierakstu izmantošanu MI vajadzībām?

Jā, tas ir iespējams, aizpildot īpašu formu “Facebook” vai “Instagram”.

“Mēs pārskatīsim iebilduma pieprasījumus saskaņā ar atbilstošajiem datu aizsardzības tiesību aktiem. Ja jūsu pieprasījums tiks ņemts vērā, turpmāk rīkosimies saskaņā ar to,” norādīts formā.

Neraugoties uz to, ka ir iespējams atsaukt savus datus no “Meta” MI projekta, atsevišķi personas dati var tikt izmantoti, piemēram gadījumā, ja esat atzīmēts kāda sava drauga fotogrāfijā vai ierakstā.

Īrijas Datu aizsardzības komisija (DPC) sacīja, ka “kompānija “Meta” ir aizkavējusi MI treniņu sākšanu, ņemot vērā ļoti daudzus pieprasījumus no DPC”. Tieši tādēļ “Meta” ir devusi lietotājiem vairākas nedēļas laika pirms MI apmācības, kas sāksies 26. jūnijā.

Tehnoloģiju kompānija paziņojusi, ka “tiks izmantoti tikai ieraksti, nevis komentāri, ko veikuši lietotāji Eiropas Savienībā. Tāpat apmācībā netiks izmantoti ieraksti no lietotājiem, kuri nav sasnieguši 18 gadu vecumu.”

“Meta” iepriekš paziņojusi, ka “agresīvi” investēs MI izpētē un produktu attīstībā. Kompānijai ir savs lielais valodu modelis (LLM) “Llama”, un jaunākā versija (“Llama 3”) tika laista klajā aprīlī, kas faktiski darbina “Meta AI” asistentu. Tas gan pagaidām nav pieejams Eiropā.

“Meta” jau pašlaik izmantojusi “Instagram” un “Facebook” ierakstus no publiskiem profiliem asistenta apmācībai, ziņo “Reuters”. Tiesa gan, šī informācija netika iekļauta datu apjomā, kas darbināja “Llama 2” modeli.

Svarīgākais
Uz augšu