Viss sākās ar kādu baltkrievu jaunekli Arsēniju Hodasēviču, ko kara laikā izsūtīja uz Vāciju, kur viņš brīnumainā kārtā nonāca aptiekāra ģimenē. Šis senais, globāli it kā maznozīmīgais vienas ģimenes biogrāfijas fakts lielā mērā noteica Latvijas tiesu medicīnas attīstību. Pēc daudziem gadiem Arsēnija mazdēls Leonīds Hodasēvičs – farmaceits trešajā paaudzē – gleznainā vietā Gaujas krastā atvērs ģimenes aptieku, laužot stereotipu par mazajām lauku aptiekām.

Rāmkalni man asociējas nevis ar laivošanu un slēpošanu, bet kraukšķīgām kotletēm kā bērnībā un kūciņām, kas burtiski kūst mutē. Ja senos laikos ļaudis devās gastronomiskā svētceļojumā uz netālo “Sēnīti”, tad tagad, braucot uz Straupi vai Valmieru, piestāj Rāmkalnos.

Lai nu ko, bet aptieku atpūtas parkā nebiju gaidījusi ieraudzīt! Pērn novembrī aptieku ar tādu pašu nosaukumu “Rāmkalni” te atvēra farmaceits Leonīds Hodasēvičs ar dzīvesbiedri Olgu. Kā kabata mazajā, omulīgajā aptiekā smaržo pēc citronzāles. Uzmanību piesaista violetu ēterisko eļļu trauciņu rindas un zāļu tējas - ķermenim un garam, organisma spēcināšanai un attīrīšanai, kas ļauj “atgriezties pirmsākumos”, un naktsmieram, kas palīdz “izslēgt gaismu domu departamentā”. Aptieka apvienota ar veselīga dzīvesveida veikaliņu, kas ir Olgas Hodasēvičas - jogas treneres artava abu kopējā biznesā.