Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

VIDEO Tukuma novadā stārķu pāris no ligzdas izgrūž savu vājāko atvasi (7)

Foto: Ekrānuzņēmums no video/LDF

Tukuma novadā balto stārķu pāris Tuks un Mamma nolēmuši atbrīvoties no vārgākā stārķēna, liecina Latvijas Dabas fonda (LDF) informācija.

Video redzams, kā viens no stārķu vecākiem paņem vājāko stārķēnu un izmet to ārā no ligzdas. Tagad ligzdā palikuši četri jaunie stārķēni.

Video: Viens no stārķu vecākiem izmet mazāko stārķēnu ārā no ligzdas

Par notikušo plašu komentāru snieguši LDF pārstāvji:

"Mīļie skatītāji, mēs redzam, ka pēdējās dienās jums ir pamatots satraukums par to, kas notiek balto stārķu ligzdā, un novērtējam jūsu atsaucību un līdzjūtību.

Kas notiek? Jaunākais un mazākais stārķēns netiek pienācīgi barots, un to arī mēģina izgrūst no ligzdas. Šajā sakarā vēlamies atgādināt divas lietas. Pirmkārt - kad mēs iejaucamies un kad neiejaucamies ligzdu procesos. Otrkārt – to, kā dabā tiek nodrošināts tas, ka suga veiksmīgi turpinās.

Mūsu pieeja putnu tiešraidēm ir bijusi – neiejaukties un respektēt dabā notiekošo, respektēt dzīvnieku attiecības un viņu dzīves modeli, esot vērotājiem. Arī šoreiz mēs neiejaucamies un aicinām izturēties ar sapratni un pieņemoši pret dabas procesiem.

Kāpēc mēs neiejaucamies? Dabā pastāv mehānismi, kā tiek nodrošināta sugas turpināšanās, – izaug spēcīgākie mazuļi un lielākais mazuļu skaits konkrētajā situācijā un barības pieejamības apstākļos. Balto stārķu mehānisms ir tāds, ka putni izdēj lielāku olu skaitu, mazuļi ir dažāda izmēra un bieži mazākie neizdzīvo. Tie iet bojā dažādos veidos, kas noteikti ir pazīstami cilvēkiem, kuru pagalmos vai lauku sētās ir balto stārķu ligzdas.

Vēl viens piemērs ir mazie ērgļi, kuri izmanto kainismu kā mehānismu, lai nodrošinātu, ka izdzīvo spēcīgākais mazulis, – ja ir izdētas divas olas, viens mazulis 99% gadījumu iet bojā.

Šis ir sugas pašregulācijas mehānisms, un cilvēka iejaukšanās, lai arī ļoti saprotama un vislabāko nodomu vadīta, ar to būtu pretrunā.

Mēs novērtējam skatītāju atsaucību un līdzjūtību un vēlreiz aicinām izturēties ar sapratni un respektēt dabas procesus," raksta LDF.

Šosezon Latvijas Dabas fonds nodrošinās tiešraides no 13 kamerām.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu