Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Vācija un Francija iebilst pret luksusa automobiļu piegādes kanāla uz Krieviju slēgšanu (7)

Foto: Schutterstock.com

Vācija un Francija neatbalsta Eiropas Savienības ieceri pārtraukt luksusa automobiļu piegādi Krievijai caur Baltkrieviju, tā, atsaucoties uz vairākiem Eiropas diplomātiem, ziņo “Politico”.

Parīze un Berlīne atbalsta pret Krieviju vērstos ierobežojumus un uzskata, ka ir jāpiemēro stingri pasākumi pret tiem, kas palīdz Krievijai apiet sankcijas, taču ES uzmanība, pēc Vācijas un Francijas domām, būtu jāpievērš tām sankciju precēm, kuras Maskava izmanto militāriem mērķiem, skaidro izdevuma avoti.

Pēc sankciju ieviešanas pret Krieviju saistībā ar iebrukumu Ukrainā Minska palīdzēja Maskavai organizēt sankcijām pakļauto preču piegādi. Tādējādi automašīnas un rezerves daļas kļuva par galveno Baltkrievijas importa pozīciju tirdzniecībā ar ES: ikmēneša iepirkumi pieauga no 50 miljoniem ASV dolāru 2022. gada janvārī līdz 268 miljoniem ASV dolāru 2024. gada janvārī. Valsts sāka darboties kā pārkraušanas punkts galvenokārt luksusa automobiļiem – tieši to segmentā bija vērojams vislielākais pieaugums.

Maija beigās kļuva zināms, ka ES ir nolēmusi novērst šo nepilnību. Jaunajiem ierobežojumiem, kas pašlaik tiek apspriesti Briselē, vajadzētu “līdz minimumam samazināt sankciju apiešanas risku”, iepriekš ziņoja “Financial Times”, kas iepazinās ar dokumenta projektu. Pasākumi ietvers tehnoloģiju, militāro un divējāda lietojuma preču piegādes aizliegumu uz Baltkrieviju un caur to, dārgu automašīnu, kas joprojām tiek ievestas valstī galvenokārt no Vācijas un Polijas, kā arī embargo dimantu importam – lai Krievija nevarētu pārdot dārgakmeņus caur Baltkrieviju.

Vācijas un Francijas rīcības dēļ ES tagad apsver iespēju sadalīt 14. sankciju paketi pret Krieviju un līdzīgus pasākumus pret Baltkrieviju, lai laikus panāktu vienošanos līdz G7 samitam, kas notiks Itālijā, un virzītu uz priekšu lielās gāzes sankcijas pret Maskavu, norāda “Politico”.

Svarīgākais
Uz augšu