Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Jaunākā atskaite iezīmē "ļoti drūmu ainu": "Gazprom" nonācis strupceļā (19)

Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas gāzes gigantam “Gazprom” diez vai izdosies līdz 2035. gadam atjaunot tos gāzes pārdošanas apjomus, kas zaudēti Krievijas īstenotā iebrukuma Ukrainā dēļ un sankcijām, vēsta “Financial Times”, atsaucoties uz atskaiti, ko pagājušā gada beigās pasūtīja kompānijas vadība.

Šī atskaite ir viena no spilgtākajām liecībām tam, kā Rietumvalstu sankcijas ir spējušas kaitēt “Gazprom” un Krievijas enerģētikas sektoram kopumā.

Ņemot vērā dokumentu, Krievijas gāzes eksports līdz 2035. gadam sastādīs vidēji 50-75 miljardus kubikmetru gāzes gadā. Šis rādītājs sasniedz gandrīz trešo daļu no pirmskara pārdošanas rādītājiem.

Lai arī “Gazprom” lielākā cerība joprojām ir jaunais gāzes cauruļvads uz Ķīnu, kas “varētu kompensēt Eiropas tirgus zaudējumu”, projekta “Sila Sibiri-2” jauda būs vien 50 miljardi kubikmetru gāzes, bet Ķīna gāzi importē par daudz zemākām cenām, nekā Eiropa.

“Galvenās sankciju sekas uzņēmumam ir eksporta apjoma samazinājums, un tas līdz 2020. gada līmenim varētu atjaunoties ne ātrāk kā 2035. gadā,” norāda dokumenta autori.

“Ir ļoti drūmi… “Gazprom” ir strupceļā un visi to saprot,” sacīja Pasaules ekonomikas institūta Vašingtonā vecākā zinātniskā darbiniece Elīna Ribakova.

Lai saglabātu dominējošo stāvokli iekšējā gāzes tirgū, “Gazprom” būs nepieciešams izmantot savu monopolu un turpināt attīstīt gāzes infrastruktūru valsts iekšienē, pieprasot no Kremļa papildu atbalstu.

“Gazprom” perspektīvas vēl vairāk pasliktinājās pēc tam, kad novembrī kompānijas vadībai tika iesniegta iepriekšējā atskaite – uzņēmums ziņoja par zaudējumiem 629 miljardu rubļu (6,2 miljardu eiro) apjomā.

Pašlaik Krievija piegādā Ķīnai gāzi pa cauruļvadu “Sila Sibiri”, kā maksimālā jauda ir 38 miljardi kubikmetru, savukārt 2023. gadā eksporta apjoms sasniedza vien 22,7 miljardus kubikmetru. “Gazprom” ceru, ka eksports ar pilnu jaudu pa šo cauruļvadu tiks īstenots nākamgad.

Tāpat Krievija cer uzbūvēt gāzes vadu “Sila Sibiri-2”, kas ļaus Ķīnai piegādāt 50 miljardus kubikmetru gāzes. “Gazprom” plāno šo gāzesvadu nodot ekspluatācijā līdz 2030. gadam.

Krievija piegādā gāzi Ķīnai ar lielām atlaidēm. Jūnija sākumā kļuva zināms, ka Krievijas diktators Vladimirs Putins un Ķīnas vadonis Sji Dzjiņpins nav spējuši vienoties par “Sila Sibiri-2” izbūvi, jo Pekina pieprasa Krievijai pašai pilnībā segt gāzes vada būvniecību, kā arī sniegt lielas atlaides. Turklāt Pekina norādījusi, ka tā nemaz neplāno izmantot pilnu “Sila Sibiri-2” jaudu.

Svarīgākais
Uz augšu