Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Krievijas iebrukums Ukrainā mainījis mūsu pieeju energosektoram, uzsver Valainis

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis.
Ekonomikas ministrs Viktors Valainis. Foto: Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja

Krievijas iebrukums Ukrainā mainījis daudzu cilvēku domas un mainījis arī valsts pieeju energosektoram, piektdien AS "Latvenergo" organizētās konferences "Cilvēka un VES mijiedarbība. Kopīgais labums un iespējas sabiedrībai." atklāšanā sacīja Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Viņš norādīja, ka šī situācija padarījusi Latviju stiprāku, valstij virzoties uz energoneatkarību.

Valainis akcentēja, ka pirms pāris nedēļām norisinājās pirmās parlamentārās debates par Latvijas ekonomikas attīstību, un visi Latvijas ekonomikas plāni "lielā mērā balstās uz enerģētiku".

Tāpat arī patlaban politiskā diskusija par energoneatkarību ir kļuvusi mērķētāka.

Valainis arī akcentēja, ka lielākā problēma dažādu atjaunīgo energoresursu projektu īstenošanā ir birokrātija.

"Šodien visi zinām, ko mēs gribam, kur gribam un kas ir tās problēmas, ar ko saskaramies, bet lielākā problēma ir birokrātija," sacīja Valainis.

Viņš norādīja, ka tās ir konkrētas lietas, kas ir jārisina, un "pašreiz nozarei ir izdevies pacelt šos jautājumus".

Valainis skaidroja, ka šobrīd valdībā ir izveidota Latvijas lielo investīciju padome, kurā tiek izskatīti projekti, kuru investīcijas pārsniedz 10 miljonus eiro.

Konferences mērķis ir informēt sabiedrību, pašvaldības, vides organizācijas un NVO par jaunākajām aktualitātēm vēja nozarē un pozitīvajiem aspektiem no vēja parku attīstīšanas Latvijā.

Jau vēstīts, ka "Latvenergo" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 2,034 miljardi eiro, kas ir par 10,4% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt koncerna peļņa pieauga par 90,8% un bija 350,917 miljoni eiro.

Šogad aprīlī "Latvenergo" kļuva par "Latvijas vēja parku" vienīgo īpašnieku. Iepriekš 20% kompānijas kapitāldaļu piederēja AS "Latvijas valsts meži".

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī ar dabasgāzes tirdzniecību un elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu. "Latvenergo" obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Svarīgākais
Uz augšu