Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Latvieši Austrālijā vēlēšanās piedalās gan klātienē vēlēšanu iecirkņos, gan balso pa pastu (1)

Eiropas Savienības karogs. Ilustratīvs attēls
Eiropas Savienības karogs. Ilustratīvs attēls Foto: Foto: Darcy Lawrey / pexels.com

Austrālijā izveidotajos vēlēšanu iecirkņos balsotāju aktivitāte tuvojas iepriekšējām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, informēja Latvijas vēstniecības Austrālijā padomniece Ieva Apine.

Viņa atklāja, ka vēlēšanas noris bez starpgadījumiem. "Mums iet ļoti labi," sacīja Apine, skaidrojot, ka aktivitāte tuvojas iepriekšējām EP vēlēšanām, un līdz šim abos vēlēšanu iecirkņos Kanberā un Adelaidē nobalsojuši ir 100 Latvijas pilsoņi. Iepriekš Austrālijā bijuši seši vēlēšanu iecirkņi.

Taču vēl ir vēlētāji, kas savu izvēlo izdarīs pa pastu. Pēc Apines teiktā, Austrālijā pašlaik ir garas brīvdienas, tāpēc vēlētāji aktīvi izmanto šādu iespēju.

Vēstniecības pārstāve stāsta, ka ir bijis vēlētājs, kas uz iecirkni mērojis 300 kilometru attālumu no Sidnejas. Tāpat starp nobalsojušiem ir tādi, kas atbraukuši no Latvijas ciemos. Iecirkņos bijuši arī jaunieši, kuriem šīs vēlēšanās ir pirmās, kā arī kāda 97 gadus veca vēlētāja. Viņa esot skaidri zinājusi, ka vēlas paust savu gribu un arī savu izvēli jau bija izdarījusi pirms tam, iepazīstoties ar politiķu piedāvājumu.

Vēlēšanu iecirkņi Austrālijā darbosies vēl aptuveni divarpus stundas.

Jau ziņots, ka EP vēlēšanu dienā Latvijā durvis vēruši 945 iecirkņi.

EP vēlēšanās balsot var no plkst.8 līdz 20. Iespēja balsot ir arī 50 vēlēšanu iecirkņos ārvalstīs.

Latvijā trīs iepriekšējās balsošanas dienās EP vēlēšanās nobalsojuši 128 938 vēlētāji jeb 8,37% no balsstiesīgajiem, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas publiskotā informācija.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu