Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Metei Fredriksenai uzbrukušais vīrietis ir 39 gadus vecs polis, kurš ne vārda nesaprot dāniski; uzbrukuma brīdī bijis alkohola un narkotiku ietekmē (1)

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Vīrietis, kas Kopenhāgenas centrā piektdienas vakarā uzbruka Dānijas premjerei Metei Fredriksenai, bija 39 gadus vecs polis, ziņo vietējais laikraksts “Ekstra Bladet”. Kopenhāgenas tiesa vīrietim sestdien piemērojusi 12 dienu ilgu apcietinājumu.

Tiesā viņš atzina, ka uzbrucis premjerministrei, un teica, ka zina, kam uzbrucis. Tomēr par viņa motīviem nekas netika ziņots.

“Ekstra Bladet” norāda, ka

vīrietis nerunā un nesaprot dāņu valodu.

Saskaņā ar lietas materiāliem viņš bija alkohola un narkotiku reibumā.

Policijas ziņojumā teikts, ka pēc aizturēšanas uzbrucējs “izskatījās apjucis”. Dānijas policija vīrieša rīcībā nesaskata politiskus motīvus.

Premjerministra birojs paziņoja, ka Frederiksena guvusi “vieglus ievainojumus”. Izdevums “Der Spiegel” sestdien raksta, ka

Dānijas premjerei pēc uzbrukuma konstatēts “viegls mugurkaula kakla skriemeļu savainojums”.

“Citādi viņa nav ievainota, bet ir šokēta par notikušo,” aģentūra “Reuters” citē Dānijas premjeres biroja paziņojumu. Pēc uzbrukuma premjerministre tika nogādāta slimnīcā, lai veiktu izmeklējumus. Visi oficiālie pasākumi, kuri viņai bija ieplānoti 8. jūnijā, ir atcelti.

Aculiecinieces stāstīja, ka piektdienas vakarā 46 gadus vecā Frederiksena ieradās Frederiksbergas laukumā, kad no pretējās puses nākošs vīrietis viņai spēcīgi iesita pa plecu.

Uzbrukumu nosodījuši daudzi Eiropas līderi

Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels sociālā tīkla platformā "X" paziņoja, ka ir "'sašutis" un "stingri nosoda šo gļēvo agresijas aktu". Eiropas Parlamenta prezidente Roberta Metsola nosauca šo uzbrukumu par "šausmīgu" un paziņoja, ka "vardarbībai nav vietas politikā".

Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena nosodīja tādu "nožēlojamu rīcību, kas ir pretrunā visam, kam mēs ticam un par ko cīnāmies Eiropā".

Francijas prezidents Emanuels Makrons uzbrukumu nosodīja kā nepieņemamu. Arī Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs platformā "X", vēlot Frederiksenai ātru atkopšanos, uzsvēra, ka "demokrātiskā sabiedrībā vardarbībai nav vietas".

Incidents Dānijā notika pēc tam, kad Vācijā pirms šonedēļ notiekošajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām notika uzbrukumi politiķiem no visa politiskā spektra darba vietā vai kampaņas pasākumu laikā.

15.maijā kalnrūpniecības pilsētā Handlovā Slovākijas premjerministru Robertu Fico četras reizes sašāva 71 gadu vecais rakstnieks Jurajs Cintula, kas sociālajos tīklos atklāti paudis naidu pret Fico. Tas notika pie vietējā kultūras nama pēc valdības izbraukuma sēdes, kad Fico izgāja tikties ar atbalstītājiem.

Sestdien Fico publicēja fotogrāfiju, kurā redzams, ka viņš slimnīcā nobalso Eiropas Parlamenta vēlēšanās. "Eiropas Parlamentā ir jāievēlē cilvēki, kas atbalsta miera iniciatīvas, nevis karu," teica 59 gadus vecais politiķis.

2019.gadā Frederiksena kļuva par Dānijas vēsturē jaunāko premjerministri un saglabāja amatu pēc uzvaras 2022.gada parlamenta vēlēšanās.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu