Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Orbāna partija kļuvusi par lielāko Google reklāmdevēju ES, izplatot Kremlim tīkamus naratīvus

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna partija “Fidesz” un tās satelīti ir uzstādījuši rekordus Eiropas Savienībā (ES) pēc reklāmas apjoma sociālajos tīklos, kas ir pārpildīti ar pret Rietumiem vērstu dezinformāciju, par to liecina neatkarīgā analītiskā centra “Political Capital” pētījuma rezultāti. No tiem izriet, ka politiskās reklāmas izdevumi Ungārijā ir ļoti asimetriski.

“Ja Ungārijas pašreizējo valdību atbalstošā nometne reklāmai Meta un Google iztērēja 4,3 miljonus eiro, tad visas 14 opozīcijas partijas un ar tām saistītie mediji kopā – mazāk nekā piektdaļu šīs summas – 839 000 eiro,” teikts pētījumā.

“Fidesz” partija un tās politiķi vien iztērēja 2,0 miljonus eiro, kas ir 2,6 reizes vairāk nekā visas 14 opozīcijas partijas kopā, kuras iztērēja 764 558 eiro.

Politiskās reklāmas tēriņi tiešsaistē Ungārijā ir izcili pat Eiropas mērogā.

“Fidesz” šogad bija lielākais reklāmdevējs Google vietnē Eiropas Savienībā, apmaksājot sešus no desmit visvairāk reklamētajiem video,” teikts pētījumā.

Pētījuma autori arī apgalvo, ka “Fidesz” un tās pilnvarotās personas ir galvenie naidīgu dezinformācijas naratīvu izplatītāji Ungārijā, kas ir atbildīgi par 98,6% no kopējiem 2,0 miljoniem eiro, kas iztērēti šādu naratīvu veicināšanai.

Visvairāk popularizētais naidīgais naratīvs visā laikposmā no 4. februāra līdz 1. jūnijam bija vērsts pret jaunievēlēto opozīcijas līderi Pēteri Maģaru, uz kuru attiecās 46% no kopējiem izdevumiem šādu naratīvu popularizēšanai.

Otrs visvairāk popularizētais naidīgais naratīvs, kas veidoja 34% no kopējiem izdevumiem, attiecas uz karu Ukrainā, apgalvojot, ka “Eiropas karu atbalstošie politiķi un viņu ungāru pakalpiņi vēlas izvērst Trešo pasaules karu”. Šī naratīva nozīme pakāpeniski pieauga, tuvojoties vēlēšanām, un pēdējās nedēļās tā pārspēja un daļēji pārņēma visus pārējos naratīvus.

Trešais visvairāk popularizētais naidīgais naratīvs, kas veido 9% no kopējiem izdevumiem, ir par pret valdību vērstiem spēkiem, kas it kā kalpo ārvalstu interesēm.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns šonedēļ paziņoja, ka viņa valstij vajadzētu palikt ārpus kara, kurā, viņaprāt, ukraiņi ievilks Eiropas Savienību un pat visu pasauli.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu