Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Vēlēšanās Ziemeļvalstīs savas pozīcijas nostiprinājuši kreisie un zaļie (1)

Foto: EPA/Scanpix

Svētdien notikušajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās Ziemeļvalstīs savas pozīcijas nostiprinājušas kreisās partijas un zaļie, kamēr labējo partiju popularitāte mazinājusies, liecina balsu skaitīšanas rezultāti.

Somijā vislielāko pārsteigumu sagādāja galēji kreisā partija "Kreiso alianse", kas ieguvusi 17,3% balsu, liecina oficiālie rezultāti pēc visu balsu saskaitīšanas.

Tas ir par 10,4 procentpunktiem vairāk nekā 2019.gadā, un kreisajiem tagad pienāksies trīs no 15 Somijai atvēlētajām vietām.

Tomēr uzvarējusi premjerministra Petri Orpo pārstāvētā konservatīvā Nacionālās koalīcijas partija, kas ar 24,8% balsu nodrošinājusi sev četras vietas EP.

Atbalsts Nacionālkonservatīvajai Somu partijai, kas pārstāvēta Orpo vadītajā koalīcijas valdībā, dramatiski krities, un tā ieguvusi 7,6% balsu, par 6,2 procentpunktiem mazāk nekā iepriekšējās vēlēšanās, un tagad tai būs jāsamierinās tikai ar vienu mandātu līdzšinējo divu vietā.

Dānijā uzvarējusi galēji kreisā Sociālistiskā tautas partija, kas ieguvusi 17,4% balsu, par 4,2 procentpunktiem vairāk nekā 2019.gadā.

Tikmēr pie varas esošie sociāldemokrāti ieguvuši tikai 15,6% balsu, zaudējot 5,9 procentpunktus.

Savukārt liberālā partija "Venstre" ieguvusi 13,9% balsu, kas ir par 9,4 procentpunktiem mazāk nekā 2019.gadā.

Tikmēr Dānijas Tautas partija (DF) zaudējusi 4,3 procentpunktus un ieguvusi tikai 6,5% balsu.

Savukārt Zviedrijā trešajā vietā ar 13,8% balsu izvirzījusies Zaļā partija, palielinot savu atbalstītāju skaitu par 2,3 procentpunktiem.

Par 4,29 procentpunktiem pieaudzis atbalsts arī galēji kreisajai Kreiso partijai, par kuru balsojuši 11% zviedru.

Tomēr uzvaru Zviedrijā guvuši sociāldemokrāti, par kuriem balsojis 23,1% vēlētāju, bet otrajā vietā ierindojusies liberāli konservatīvā Moderātu partija.

Tikmēr atbalsts nacionālkonservatīvajai partijai "Zviedrijas Demokrāti" krities par 2,1 procentpunktu, un tā ieguvusi 13,2% balsu.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu