Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Vācijas valdība noraida aicinājumus izsludināt Bundestāga ārkārtas vēlēšanas

Vācijas kanclers Olafs Šolcs.
Vācijas kanclers Olafs Šolcs. Foto: dpa/scanpix

Vācijas valdība noraidījusi aicinājumus izsludināt pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas pēc koalīcijas partiju sliktajiem rezultātiem Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās.

Vācijā EP vēlēšanās pārliecinoši uzvarējuši opozīcijā esošie konservatīvie CDU/CSU, bet eiroskeptiķu partija "Alternatīva Vācijai" (AfD) ierindojusies otrajā vietā. Tikmēr Vācijas kanclera Olafa Šolca pārstāvētajiem sociāldemokrātiem (SPD) ir vēsturē sliktākais rezultāts.

Valdība norādīja, ka nākamās Bundestāga vēlēšanas paredzētas 2025.gada rudenī, piebilstot, ka valdība plāno pieturētie pie šī grafika.

"Nevienā brīdī, ne mirkli, nav izskanējusi doma, ka Vācijā tagad varētu izsludināt jaunas vēlēšanas," uzsvēra valdības preses pārstāvis Štefens Hēbeštreits.

Pēc EP vēlēšanu rezultātu noskaidrošanās no CDU/CSU rindām izskanējuši aicinājumi sarīkot Bundestāga ārkārtas vēlēšanas.

"Ar šo valdību būtībā ir cauri. Un tagad jābūt kā Francijā. Ir prasības pēc jaunām vēlēšanām," raidorganizācijai "n-tv" paziņoja Bavārijas centriski labējās Kristīgi sociālās savienības (CSU) līderis Markuss Zēders.

Jau ziņots, ka Francijas prezidents Emanuels Makrons pēc valdošās koalīcijas graujošās sakāves EP vēlēšanās svētdien paziņoja, ka atlaiž parlamentu un izsludina pirmstermiņa vēlēšanas.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu