Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Francijas kreisās partijas grasās atkal kopīgi startēt pirmstermiņa parlamenta vēlēšanās

Žans Liks Melanšons.
Žans Liks Melanšons. Foto: BONY/SIPA/BONY/SIPA

Francijas kreisās partijas paziņojušas, ka grasās startēt kopā jūnija beigās paredzētajās parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās.

Pirmdienas vakarā Žana Lika Melanšona vadītā galēji kreisā partija "Nepakļāvīgā Francija", sociālisti, zaļie un komunisti principā vienojās, ka apvienos savus spēkus Tautas frontē (PF).

Saskaņā ar šo vienošanos katrā no vēlēšanu apgabaliem tiks izvirzīts tikai viens kreiso kandidāts, lai izvairītos no savstarpējās konkurences.

"Mēs vēlamies sociālas un ekoloģiskas pārveides programmu, lai izveidotu alternatīvu [prezidentam] Emanuelam Makronam un cīnītos pret galēji labējo rasistisko projektu," teikts kreiso partiju kopīgajā paziņojumā.

Tomēr šī vienošanās vēl nav galīga.

Lai gan kreisās partijas kopīgi startēja jau iepriekšējās vēlēšanās, pēc kurām Nacionālajā sapulcē tika izveidota arī vienota frakcija, šī alianse faktiski izjuka domstarpību dēļ par karu Gazas joslā.

Turklāt radušās nesaskaņas par iespējamo partneru statusu priekšvēlēšanu aliansē.

Pirms diviem gadiem Melanšons un "Nepakļāvīgā Francija" ieņēma neapšaubāmas līderpozīcijas, taču tagad vadošo lomu vēlas spēlēt sociālisti, kuru saraksts Rafaela Guksmana vadībā tikko notikušajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās ierindojās trešajā vietā.

Kreisajām partijām, kas savu domstarpību dēļ EP vēlēšanās startēja atsevišķi, atlikušas vien dažas dienas, lai panāktu vienošanos.

Iespējamie partneri pieprasījuši, lai Melanšonam potenciālajā aliansē vairs nebūtu nekādas lomas, un Gluksmans par kopīgo premjerministra kandidātu piedāvājis arodbiedrības CFDT bijušo līderi Lorānu Bergeru.

"Nepakļāvīgā Francija" to noraidījusi kā Gluksmana "privātu piedāvājumu".

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu