Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Video Pagaidām nav pamata cerēt uz strauju ECB procentlikmju samazinājumu, norāda Kazāks

Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.
Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks. Foto: Edijs Pālens/LETA

Pagaidām nav pamata cerēt uz strauju Eiropas Centrālās bankas (ECB) likmju samazināšanu, trešdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

Jautāts, vai ECB varētu šogad vēl samazināt likmi, Kazāks pauda, ka tāda iespēja pastāv, taču nav pamata cerēt uz strauju procentu likmju samazinājumu tuvākajā laikā.

"Neskriesim ratiem pa priekšu. Cerība tāda ir, bet tas lielā mērā būs atkarīgs no tā, kā inflācija uzvedīsies. Diemžēl inflācijai ir niķis atdzīvoties. Līdz ar to cerēt uz strauju procentu likmju samazinājumu un to gaidīt tuvākajā laikā nav pamata, jo ir jāpārliecinās, ka inflācija tiešām saglabāsies zemos līmeņos," sacīja Kazāks.

Viņš arī norādīja, ka Latvijā inflācija šobrīd ir ļoti zema, tostarp maijā gada inflācija bija 0,1%, taču eirozonā inflācija vēl vidēji joprojām pārsniedz mērķi, kas ir 2%, un ir 2,6%.

Tajā pašā laikā Kazāks atzīmēja, ka procentu likmju samazināšana ir labs signāls ekonomikas attīstībai, jo aizņemšanās kļūst lētāka.

Jau vēstīts, ka ECB no trešdienas ir samazinājusi trīs galvenās ECB procentu likmes par 0,25 procentpunktiem. Tostarp galvenā refinansēšanas operāciju likme ir samazināta līdz 4,25%, aizdevumu iespējas uz nakti likme - līdz 4,5%, bet noguldījumu iespējas uz nakti likme - līdz 3,75%.

Nolūkā cīnīties pret augsto inflāciju ECB padome no 2022.gada jūlija līdz 2023.gada septembrim desmit sanāksmes pēc kārtas pakāpeniski paaugstināja procentu likmes līdz rekordaugstam līmenim, bet pēc tam tās saglabāja nemainīgas.

Svarīgākais
Uz augšu