Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Būs sāpīgi: ASV četrkāršos Krievijas kompāniju sarakstu, uz ko attieksies sankcijas (9)

Foto: Reuters / Scanpix

ASV četrkārtīgi palielinās Krievijas kompāniju sarakstu, pret kurām noteiktas sankcijas. Tas nozīmēs, ka ārvalstu bankām, kas sadarbosies ar šiem uzņēmumiem, draudēs sekundārās sankcijas un citi ierobežojumi, raksta “Financial Times”.

Gatavojoties sankciju paplašināšanai, tiks uzlabota ASV prezidenta Džo Baidena decembrī parakstītā rīkojuma efektivitāte. Šis rīkojums ļauj noteikt sekundārās sankcijas pret bankām, kas sadarbojas ar Krievijas militāri rūpnieciskā sektora uzņēmumiem. Rīkojums skāris aptuveni 1200 uzņēmumu.

Paredzams, ka pēc saraksta koriģēšanas rīkojums attieksies uz visām kompānijām, pret ko agrāk jau bijušas noteiktas sankcijas. Tādējādi Baidena rīkojums būs spēkā pret vairāk nekā 4500 kompānijām. Jaunajā sankciju sarakstā tiks iekļautas arī Krievijas lielās bankas, tostarp “Sberbank” un VTB.

Jaunās sankcijas, visticamāk, stāsies spēkā nedēļas laikā. Tās ļaus Vašingtonai noteikt ierobežojumus juridiskajām un fiziskajām personām, kam nav nekādas saistības ar ASV.

“Tas nozīmē, ka ASV pēc būtības var noteikt sankcijas pret cilvēkiem, kurus neskar ASV likumi,” skaidro ASV Drošības centra eksperte Emīlija Kilkrīza.

Sekundāro sankciju risks būs tām Ķīnas finanšu iestādēm, kuras sadarbojas ar jebkuru sankciju sarakstā esošu uzņēmumu. “Financial Times” avoti atklājuši, ka maijā notikušās Vladimira Putina vizītes laikā Ķīnā Krievijas diktators aicinājis savu Ķīnas kolēģi Sji Dzjiņpinu “stiprināt abu valstu sadarbību finanšu sektorā”.

Pekina gan pagaidām ir gatava runāt par atsevišķu nelielu banku norīkošanu darbam ar Maskavu. Tas liecina, ka Ķīnai ir nopietnas bažas par ASV sekundārajām sankcijām.

Aģentūra “Bloomberg” paziņojusi, ka trešdien ASV paziņos par sankciju paplašināšanu pret Krieviju. Paredzams, ka Vašingtona palielinās kontroli pār precēm, kas nav ražotas ASV un/vai ar ASV ražotajām tehnoloģijām. Tāpat sankcijas varētu tikt noteiktas pret Honkongas kompānijām. Galvenais mērķis būs ierobežot mikroshēmu eksportu uz Krieviju.

Svarīgākais
Uz augšu