Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Hutiešu raķešu uzbrukumā smagi ievainots jūrnieks uz kravas kuģa

Foto: AP/Scanpix

Divas spārnotās raķetes, kuras bija palaiduši Jemenas hutiešu nemiernieki, ceturtdien trāpīja kravas kuģim Adenas līcī, smagi ievainojot jūrnieku, kuru evakuēja ASV bruņotie spēki, paziņoja ASV armija.

Hutieši kopš 2023.gada novembra ar droniem un raķetēm uzbrūk kuģiem Sarkanajā jūrā un Adenas līcī, izskaidrojot šos uzbrukumus kā solidarizēšanos ar palestīniešiem Gazas joslā, kur no 7.oktobra notiek karš starp Izraēlu un kaujinieku grupējumu "Hamās".

Lai gan šie uzbrukumi ir kļuvuši par lielu šķērsli starptautiskajai kuģu satiksmei Sarkanajā jūrā, tajos reti ir cietuši cilvēki.

Kuģis "Verbena", kas brauc ar Palau karogu, bet pieder Ukrainas uzņēmumam un tā operators ir Polijas uzņēmums, "ziņoja par bojājumiem un tiem sekojošiem ugunsgrēkiem uz klāja. Apkalpe turpina cīnīties ar uguni. Viens civilais jūrnieks tika smagi ievainots uzbrukuma laikā," teikts ASV Centrālās pavēlniecības (CENTCOM) paziņojumā.

"Lidmašīna no ASV karakuģa "Philippine Sea (CG 58) evakuēja ievainoto jūrnieku uz tuvumā esošu partnerspēku kuģi medicīniskās palīdzības saņemšanai," paziņoja CENTCOM.

Hutieši ceturtdien paziņoja, ka pēdējo 24 stundu laikā uzbrukuši trim kuģiem, ieskaitot "Verbena", "atriebjoties par noziegumiem, kas izdarīti pret mūsu cilvēkiem Gazas joslā, un atbildot uz amerikāņu un britu agresiju pret mūsu valsti".

Atbildot uz hutiešu uzbrukumiem, ASV un Lielbritānija ir veikušas vairākus militārus triecienus hutiešu pozīcijām Jemenā. Arī Eiropas Savienība ir uzsākusi militāru operāciju tirdzniecības kuģu aizsardzībai Sarkanajā jūrā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu