Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Serbijas tiesa lemj izdot Baltkrievijai Lukašenko režīma kritiķi (2)

Pašpasludinātais Baltkrievijas vadonis Aleksandrs Lukašenko.
Pašpasludinātais Baltkrievijas vadonis Aleksandrs Lukašenko. Foto: Siarhei Liudkevich/Shutterstock

Tiesa Serbijā ir nolēmusi izdot baltkrievu kinematogrāfistu un demokrātiskās kustības aktīvistu Andreju Hņotu Baltkrievijai, kur viņam var draudēt cietums un spīdzināšana, piektdien paziņoja viņa advokāti un atbalstītāji.

Andrejs Hņots, kurš ir Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma kritizētājs, Baltkrievijā tiek meklēts par izvairīšanos no nodokļiem.

"Kinorežisora Andreja Hņota advokāti šodien saņēma Augstākās tiesas Belgradā lēmumu par Andreja iespējamu izdošanu Baltkrievijai," teikts Baltkrievijas opozīcijas līderes trimdā Svjatlanas Cihanouskas paziņojumā. "Ja Andrejs tiks izdots kriminālvajāšanai, viņam nenovēršami draudēs smags cietumsods par savu mierīgo pilsonisko aktīvismu un savu tiesību izmantošanu."

Hņotam ir tiesības pārsūdzēt tiesas lēmumu.

"Mēs esam sazinājušies ar ES valstu diplomātiskajiem pārstāvjiem, juristiem, cilvēktiesību aizstāvjiem, advokātiem un žurnālistiem, lai nodrošinātu viņa atbrīvošanu," teikts Cihanouskas paziņojumā.

Hņots pagājušā gada 30.oktobrī tika aizturēts Belgradas lidostā, pamatojoties uz Interpola orderi, kas bija izdots pēc Baltkrievijas varas iestāžu pieprasījuma par izvairīšanos no nodokļiem. Kopš aizturēšanas viņš tiek turēts apcietinājumā Belgradas Centrālcietumā.

Apelāciju tiesa marta sākumā atcēla Augstākās tiesas lēmumu, ka esot apmierināti juridiskie priekšnoteikumi viņa izdošanai Baltkrievijai. Tomēr apelāciju tiesa nodeva lietu atkārtotai izskatīšanai Augstākajā tiesā, jo esot bijuši procedūru pārkāpumi.

Hņots 2020.gadā atstāja Baltkrieviju pēc tam, kad bija kritizējis Lukašenko režīmu un piedalījies protestos pēc togad rīkotajām strīdīgajām prezidenta vēlēšanām.

Hņots vienā no tiesas sēdēm sacīja, ka Lukašenko režīms grib viņu sodīt par viņa aktīvismu. "Mēs atklāti pretojāmies diktatūrai, cilvēktiesību pārkāpumiem un vēlēšanu krāpniecībai Baltkrievijā 2020.gadā," sacīja Hņots.

Krievijas pilna apjoma iebrukuma Ukrainā priekšvakarā Serbijas neatkarīgie mediji ziņoja, ka Serbijas slepenais dienests noklausījies Krievijas opozīcijas locekļu sanāksmi Belgradā un nodevis ierakstus Maskavas varas iestādēm. Drīz pēc tam lielākā daļa šīs sanāksmes dalībnieku tika aizturēti Krievijā, un viņiem vēlāk tika piespriesti ilgi cietumsodi.

Serbija, kas oficiāli pieteikusies uzņemšanai ES, virzās prom no ceļa uz ES, tuvinoties tradicionālajai sabiedrotajai Krievijai un Ķīnai.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu