ASV prezidenta Džo Baidena administrācija jau 2021.gadā cēla trauksmi, ka Krievija gatavojas iebrukumam Ukrainā. Tolaik daudzi neticēja ASV specdienestu informācijai, taču 2022.gada 24.februāra rītā tā apstiprinājās. Tagad ASV brīdina, ka Krievijas specdienesti izstrādājuši plānu, kā nozagt vēlēšanas Moldovā un pielikt punktu tās uzņemtajam kursam uz Eiropas Savienību.

Šī gada oktobrī Moldovā gaidāmas parlamenta vēlēšanas un referendums, kurā Moldovas pilsoņi paudīs nostāju par valsts iestāšanos Eiropas Savienībā (ES). 2022.gadā Moldovai tika piešķirts kandidātvalsts statuss, un proeiropeiskā valdība izvirzījusi mērķi pievienoties ES līdz 2030.gadam. Moldovas iestāšanās ES nozīmētu vēl vienas valsts izraušanos no Krievijas "ietekmes sfēras", tāpēc Krievijas specdienesti izstrādājuši plānu, lai to nepieļautu.

"Krievijas dienestiem bija plāns," brīfingā Eiropas žurnālistiem atklāja ASV Valsts departamentam pakļautā Globālās iesaistīšanās centra (GEC) īpašais sūtnis un koordinators Džeimss Rubins. "Tie plānoja uzkurināt pilsoniskos nemierus, ja neuzvarēs [Krievijai] vēlamais kandidāts, kā arī gāzt valdību."

Saskaņā ar viņa teikto, šādu operāciju īstenošanā varētu būt iesaistītas vairākas Krievijas valdības kontrolē esošas institūcijas – prezidenta administrācija, Krievijas Federālais drošības dienests (FSB), Krievijas Ārējās izlūkošanas dienests (SVR), militārais izlūkdienests GRU un Kremļa propagandas kanāli. Konkrētu uzdevumu izpildē varētu būt iesaistīti arī privātie uzņēmumi, kuru biznesa niša ir ietekmes operācijas.

Šī gada 13.jūnijā ASV, Kanādas un Lielbritānijas valdības publicēja kopīgu paziņojumu, kurā sīkāk aprakstīja Krievijas plānu: