Studenti atklāj atsauksmes par studijām TSI

Foto: Publicitātes foto

Ikvienam jaunietim ir mērķi, ambīcijas un cerības par savu nākotni. Izvēloties augstskolu, kurā iegūt augstāko izglītību, jauniešiem ir vīzija, ko vēlas redzēt un sagaidīt turpmākajā studiju vidē, lai sasniegtu izvirzītos mērķus un piepildītu sapņus. Transporta un sakaru institūta (TSI) bakalaura studenti aptaujā dalās savos iespaidos un atklāj, ka lielākā daļa respondentu vēlas atrast labi apmaksātu darbu un strādāt interesantā, motivējošā vidē.

Ikgadējā bakalaura studentu aptaujā kopumā izvirzījušās 3 lietas, ko atklāj TSI studenti. Lielākā daļa respondentu (51,8 %) domā par nodrošināto nākotni - atrast labi apmaksātu darbu, kur var pielietot savas prasmes un zināšanas, kas ļaus palielināt ienākumus. Ikvienam studentam ir svarīga finansiālā drošība un viņi vēlas atrast darbu, kas ļaus viņiem atbilstoši atalgot savas prasmes un zināšanas. Nereti tieši šī iemesla dēļ par savu nākotnes profesiju izvēlas tieši tehniskās zinātnes, piemēram, tādas programmas kā “Datorzinātnes”, “Mākslīgais intelekts” vai “Robotika”. Jāpiebilst, ka IT speciālisti joprojām darba tirgū ir augsti pieprasīti, novērtēti un arī labi atalgoti. Popularitātes ziņā neatpaliek arī “Uzņēmējdarbība un vadība”. Tieši šī programma vispusīgi sagatavo jaunos līderus un vadītājus, kas spēj loģiski, stratēģiski un pārdomāti vadīt procesus dažādu jomu uzņēmumos.

Foto: Publicitātes foto

Kā otro svarīgāko faktoru (16,5%) bakalaura programmu studenti min iespēju dibināt savu uzņēmumu. Arī finanšu institūcijas “Altum” veiktā aptauja liecina, ka ienākumu līmenis pēc sava biznesa uzsākšanas audzis 59% aptaujāto, bet kopējā apmierinātība ar dzīvi vairāk nekā divām trešdaļām, kas var uzskatīt par salīdzinoši augstu rādītāju. Jāatzīst, ka šobrīd jaunajiem uzņēmējiem ir pieejamas dažādas programmas, granti un cita veida atbalsts, lai vecinātu uzņēmīgumu studentu vidū. Arī TSI mērķtiecīgi attīsta studentos uzņēmīgumu un radošumu. Ir izveidots inovāciju un uzņēmējdarbības centrs iDEAHUB. Tā ir vieta, kur satiekas motivēti un enerģiski studenti un vidusskolēni, kuriem ir inovatīvas idejas vai arī viņi vēlas risināt kādu šobrīd aktuālu problēmu pasaulē vai izvēlas augstskolas sadarbības partnera piedāvāto biznesa izaicinājumu profesionālu mentoru vadībā.

Kā trešais svarīgākais (14,3%) tiek minēts moderns birojs un interesants darbs. Tas liecina, ka studentiem ir svarīgs ne tikai atalgojums, bet arī darba vide, pienākumi un atbildība. Viņi vēlas strādāt tādā vidē, kas ir stimulējoša, uz izaugsmi vērsta, kurā darbinieks tiek novērtēts. Ir vērts atzīmēt, ka ļoti bieži, izvēloties savu nākotnes profesiju un darba vietu, jaunieši ņem vērā to, vai viņiem ies pie sirds tā profesija, kuru ir izvēlējušies.

Nereti bakalaura studijas uzsāk cilvēki, kas jau ir nodarbināti, taču viņiem darba vajadzībām nepieciešama papildus izglītība vai diploms, kas apliecina viņu zināšanas. Līdz ar to 13,2% pēc bakalaura studiju absolvēšanas sagaida lielāku atalgojumu kā dotajā brīdī. Ne mazāk svarīgi ir pieminēt, ka daļa jauniešu plāno turpināt savas akadēmiskās gaitas un studēt maģistrantūrā, iegūstot padziļinātas zināšanas savā jomā.

Iecienītākie ir STEM jomas mācību priekšmeti

Aptaujas rezultāti liecina, ka bakalaura studentiem iecienītākie mācību priekšmeti ir dažādi. Tomēr vispopulārākie ir tieši STEM priekšmeti (datorzinātnes 13,2%, augstākā matemātika 12,6%, fizika 11,0%), kā arī ekonomika (10,4%) un biznesa administrēšana (9,9%). Iemesli, kāpēc STEM priekšmeti ir tik augsti novērtēti, ir dažādi – lielisks pasniedzējs, tajos iegūtās zināšanas tiek uzskatītas par ienesīgām un pieprasītām darba tirgū vai arī studentiem patīk šī joma un piedāvātie izaicinājumi. Ekonomikas un biznesa administrēšanas popularitāti var izskaidrot ar to, ka studentiem joprojām ir interese par uzņēmējdarbību un vadību. Šie mācību priekšmeti var sagatavot studentus karjerai dažādās nozarēs, tostarp finanšu, mārketinga un vadības jomā. Nereti viņi kļūst arī par pārmaiņu vadītājiem vai jaunu virzienu ieviesējiem.

Foto: Publicitātes foto

Daudzi studenti atzīmēja, ka augstu vērtē pasniedzēju un studiju personāla sniegto atbalstu - pasniedzēju pieejamību, gatavību palīdzēt un spēju loģiski un saprotami izskaidrot mācību vielu. Kā vienlīdz svarīga bija atzīmēta kvalitatīva mācību pieredze. Viņi atzinīgi novērtēja interesantus un izaicinošus kursus, kvalificētus pasniedzējus un modernus mācību materiālus, pozitīvo atmosfēru, piederības sajūtu studentu kopienai, iespēju iepazīties ar jauniem cilvēkiem, gūt draugus un iesaistīties dažādās aktivitātēs. Daži studenti atzīmēja, ka augstskola ir palīdzējusi viņiem attīstīt svarīgas personīgās prasmes, piemēram, kritisko domāšanu, problēmu risināšanas spējas un efektīvas komunicācijas prasmes.

Es studēju bakalaura programmu “Uzņēmējdarbība un vadība”, jo man patīk programmas saturs, zinu, kā es to varu pielietot savā dzīvē. Izvēlējos studēt TSI, jo, apmeklējot to pirms tam, ļoti patika atmosfēra. TSI ir ļoti labi pasniedzēji, un, protams, mani kursa biedri. Izmantoju arī piedāvātās apmaiņas iespējas - vienu semestri pavadīju Spānijā. Iesaku citiem studēt TSI, jo tā ir labākā augstskola Latvijā!” savā izvēlē dalās 3. kursa students Daniils Urbans. Citi atzinīgi novērtēja iespēju piedalīties projektos un iziet praksi, gūt starptautisku pieredzi Erasmus programmā, apmeklēt ekskursijas un pasākumus, kā arī vienkārši baudīt studentu dzīves atmosfēru.

Aizvien vairāk izvēlas studēt privātā augstskolā

Nereti skolēni, nonākot izvēles priekšā, nespēj izlemt, kādā augstākās izglītības iestādē studēt – privātajā vai valsts. TSI bakalaura studenti kā galveno iemeslu, kāpēc izvēle bija par labu privātajai augstskolai, min savas studiju programmas kursu saturu (40%). Tas liecina, ka studentiem ir svarīga kvalitatīva izglītība un iespēja apgūt prasmes un zināšanas, kas ir pieprasītas darba tirgū. Tajā pašā laikā viņiem ir svarīgi apgūt tādus priekšmetus, kas ir praktiski, noderīgi un pielietojami ikdienā savā esošajā vai nākotnes darba vietā. “Robotikas” bakalaura programmas 4. kursa students Mihails Pliners dalās savās pārdomās: “Izvēlējos TSI, jo tad, kad meklēju augstskolu, tā bija vienīgā, kas piedāvāja apgūt tieši industriālo robotiku. Un arī iespēju iegūt ārvalstu prakses pieredzi. Man plāns pēc absolvēšanas būtu šāds: visas zināšanas, kuras esmu apguvis šeit, pielietot, strādājot tieši šajā jomā. Kā students es šeit nejūtos viens, jo TSI ir kā liela ģimene, kurā ikviens var palīdzēt, kā arī nav tāda jautājuma, uz kuru nevar atrast atbildi. Iesaku studēt TSI, jo, manuprāt, šī ir vislabākā augstskola Latvijā, kurā ir lieliskas laboratorijas, pieredzējuši vietējie un ārvalstu pasniedzēji, kas dalās savā pieredzē.”

Elastīgs studiju grafiks (19,8%) bija otrs svarīgākais iemesls. Tas liecina, ka studentiem ir svarīga iespēja apvienot studijas ar darbu, ģimeni, saviem hobijiem vai citām lietām.

Individuāla pieeja (12,1%) bija trešais svarīgākais iemesls. Tas liecina, ka studenti novērtē personalizētu mācību pieredzi, pasniedzējus, kas spēj pietiekami atvēlēt laiku katram studentam lekciju laikā, gan arī konsultācijās.

Foto: Publicitātes foto

Kā ceturtais iemesls, kāpēc studentu izvēlējās studēt privātā augstskolā, ir finansiāli apsvērumi. TSI piedāvā ne tikai studiju maksas atlaides, bet sadarbībā ar industrijas vadošajiem uzņēmumiem arī stipendijas studijām. Bieži vien stipendiātiem ir iespēja savu profesionālo karjeru uzsākt tieši mecenāta uzņēmumā, piemēram, “Robologic”, kas darbojas automatizācijas un autobūves nozarē, un IT konsultāciju uzņēmums “Clarity”. Tā ir lieliska iespēja savu potenciālo darba devēju atrast vēl esot augstskolas solā un jau studējot nodrošināt sev darba vietu.

Jāatzīmē, ka darba devēji nereti priekšroku dod tādiem kandidātiem, kuri ir gan bijuši aktīvi studiju laikā, gan ieguvuši atbilstošu izglītību, gan arī darba pieredzi, ja ir bijusi tāda iespēja. Ikvienam jaunietim augstskola piedāvā izmantot iespējas un apmeklēt dažādas vieslekcijas, ņemt dalību biznesa inkubatoru projektos, utt.

Nav noslēpums, ka labākā investīcija, ko jaunietis var veikt, ir ieguldīt savā izglītībā. Varbūt tieši šobrīd ir īstais laiks, lai gudri investētu savā nākotnē un iegūtu bakalaura diplomu. Jāpiebilst, ka šogad TSI augstskolai aprit 25 gadu jubileja, un tai par godu tiek piedavāta īpaša 25% atlaide studiju maksai visos līmeņos.

Atveriet durvis jaunām zināšanām, vērtīgiem kontaktiem, draudzīgai studentu kopienai un spožām karjeras perspektīvām! www.tsi.lv

Uz augšu