Kā pelnīt nekustamo īpašumu tirgū, ja tev nepieder neviens īpašums

Mārtiņš Purgailis, Swedbank Individuālās apkalpošanas daļas Investīciju jomas vadītājs
Mārtiņš Purgailis, Swedbank Individuālās apkalpošanas daļas Investīciju jomas vadītājs Foto: Publicitātes foto/Swedbank

​Nekustamais īpašums tiek uzskatīts par stabilu un ilgtermiņā pieaugošu vērtību nesošu ieguldījumu. Parasti to saprotam kā reāla īpašuma iegādi, lai tālāk to iznomātu. Taču ne visiem ir iespēja nopirkt, piemēram, dzīvokli, kā arī nav līdzekļu un laika, ko veltīt tā uzturēšanai un īres administrēšanai. Tāpēc alternatīva, ja ir vēlme savu naudu ieguldīt nekustamā īpašuma nozarē, ir iegādāties nozares vērtspapīrus. Kādas ir iespējas šajā investīciju veidā un ko ņemt vērā?

Klasiskajā variantā, iegādājoties un izīrējot nekustamo īpašumu, lai arī ienākumu veids šādā gadījumā ir pasīvs, ne vienmēr tas tā izrādās realitātē. Ir jāpatērē laiks un nauda, lai meklētu īrniekus, organizētu un apmaksātu remontdarbus, administrētu līgumus, utt. Ja nav vēlmes uzņemties saimnieciskās rūpes, bet nekustamā īpašuma joma vilina, tad ir arī alternatīvas. Proti, nekustamā īpašuma nozarē var ieguldīt, iegādājoties vērtspapīrus.

Nozarē pārsvarā darbojas komercīpašumu sektorā strādājoši uzņēmumi, piemēram, biroju, tirdzniecības centru, loģistikas, medicīnas centru telpu iznomātāji u.tml., bet ir pārstāvēts arī privātais sektors ar dzīvokļu, māju, apartamentu iznomāšanu, apsaimniekošanu un attīstīšanu. Investori var izvēlēties kādu specifisku virzienu vai diversificēt jeb sadalīt ieguldījumus visā nozarē.

Būtisks faktors nozarei – likmes

Lielākie ASV akciju tirgus indeksi jūnijā ir sasnieguši rekorda augstumus, pateicoties tehnoloģiju nozares lieliskajiem rezultātiem. Tajā pašā laikā nekustamā īpašuma nozares uzņēmumiem tik labi nav veicies. Vai ir zemākā punkta brīdis? To pareģot nevar, bet skaidrs, ka nozīmīgs kritums ir jau realizējies.

Nozīmīgākais iemesls, kāpēc patlaban nekustamā īpašuma nozares uzņēmumu akcijas kritās, – augstās procentu likmes. Nozarē uzņēmumiem ir tendence uzņemties nozīmīgas saistības aizņēmumu veidā, un, tā kā likmes ir augstākas, kļūst grūtāk apkalpot vai refinansēt šo parādu. Īpaši grūti klājas komercīpašumu jomā. Piemēram, ASV ir vērojams, ka virknei nozares uzņēmumu ir (vai tuvākajā laikā būs) jāpārfinansē savi aizņēmumi, kas bija ņemti zemo likmju periodā. Papildus tam, pārfinansējot aizņēmumu, īpašumi, kas ir ieķīlāti, ir jāpārvērtē. Arī vērtības daudzos gadījumos ir samazinājušās, kas var radīt šķēršļus pārfinansēties.

6. jūnijā Eiropas Centrālā Banka paziņoja par pirmo likmes samazinājumu, kas ir pozitīvs signāls nozarei. ASV vēl nesteidz sekot Eiropas piemēram un likmju mazināšanu, visticamāk, ir atlikusi uz vēlāku laiku. Kad un kādā ātrumā likmes tiks samazinātas, kā arī kādi būs kopējie ekonomikas attīstības tempi, ir pamatjautājumi, kas noteiks akciju vērtības virzienu. Taču viens ir skaidrs – jo straujāk likmes mazināsies, jo labāki apstākļi būs nozares uzņēmumiem.

Vērtspapīru iegādes priekšrocības

Ieguldījumiem nekustamā īpašuma nozares uzņēmumos, iegādājoties to vērtspapīrus, ir vairākas priekšrocības. Kā galvenās jāmin, pirmkārt, diversifikācijas iespējas. Piemēram, tas var būt ieguldījums dažādos pasaules reģionos vai fondā, kura pārvaldībā ir daudz dažādu nekustamā īpašuma objektu. Otrkārt, ieguldījumu var veikt arī ar mazām summām. Katrs pats var izvēlēties sev atbilstošu ieguldījumu summu, par kādu iegādāties vērtspapīrus. Tātad nav nepieciešami apjomīgi finanšu līdzekļi, kā tas ir, pērkot dzīvokli, māju vai komercīpašumu. Un, treškārt, jāmin likviditāte, proti, augstvērtīgus vērtspapīrus var realizēt pāris dienu laikā.

Arī instrumenti, kādus var izmantot ieguldījumu veikšanai, ir dažādi. Nekustamā īpašuma fondi pārsvarā iegulda daudzos īpašumos. Fondus pārvalda profesionāļi, un ieguldītāji var iegādāties fondu daļas. Biržā tirgotie fondi (ETF) seko noteiktam indeksam vai stratēģijai. Tāpat var iegādāties kāda konkrēta uzņēmuma akcijas vai izvēlēties nekustamā īpašuma investīciju trastu (REITs) – publiski tirgotu uzņēmumu, kas iegulda ar nekustamā īpašumu un to saistītajās nozarēs. Tiem raksturīgi tas, ka lielu daļu ienākumu izmaksā akcionāriem kā dividendes.

Vienlaikus, tāpat kā citu nozaru vērtspapīru tirgū, arī nekustamā īpašuma nozarē jāņem vērā ar finanšu instrumentu tirgu kopumā saistītie riski, piemēram, cenu risks. Salīdzinot ar fizisku īpašumu, jārēķinās arī ar iespējamu nozīmīgu cenu svārstīgumu. Jau vairakkārt ir pierādījies, ka negatīvi notikumi var notikt finanšu tirgū pat nesaistīti ar konkrēto nozari, un vērtspapīru cena var būtiski mainīties arī vienas dienas laikā.

Katram pašam būtu jāizvērtē, cik ieguldījums atbilst individuālajai riska tolerancei, bet diversificēti ieguldījumi ir veids, kā samazināt riskus, un, ja ieguldījumi nekustamā īpašuma nozarē šķiet interesanti, bet nav vēlmes vai iespējas investēt reālā īpašumā, tad ieguldījumi nekustamā īpašuma nozares vērtspapīros ir laba alternatīva ar potenciāli pozitīvu izaugsmi ilgtermiņā un arī labs veids kā nodrošināt portfeļa diversifikāciju.

Svarīgākais
Uz augšu