Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Kam jābūt atbildīga festivāla apmeklētāja aptieciņā? (1)

Foto: Shutterstock

Karsta saule, insekti, ugunskurs, daba, tumsa, grils, daudz ēdienu un dzērienu - daudz iespēju gadīties kādai ķezai, kas var sagandēt ilgi gaidīto vasaras festivālu.  Lai tas aizritētu bez raizēm, iesakāms jau laikus padomāt par "festivāla aptieciņu"! Ko tad īsti tajā likt, skaidro “Apotheka” sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa.

Pasargā sevi no saulītes

Šovasar sola labus laika apstākļus, tāpēc nedrīkst aizmirst par aizsardzību pret UV stariem. "Atcerieties, bez aizsardzības atrodoties intensīvos saules staros, āda var apdegt jau 10-20 minūtēs. Aizsargkrēmam jābūt ar UVA un UVB aizsargfiltriem, turklāt jāpievērš uzmanība arī norādītajam saules aizsardzības faktoram jeb SPF! Vislabāko aizsardzību nodrošinās krēmi, kuru SPF ir 50+. Attiecīgi – jo skaitlis ir lielāks, jo spēcīgāka ir aizsardzība," sauļošanās krēma izvēli paskaidro farmaceite Ivanda Krastiņa.

Pat ja esi savam ādas tipam izvēlējies piemērotāko saules aizsargkrēmu, atceries, ka tas jāuzziež ik pēc laiciņa, īpaši, ja karstajā dienā esi devies peldēt, ko bieži darām brīvdienās. "Neaizmirsti arī par nomierinošu krēmu pēc sauļošanās – tas var būt noderīgs, ja gadījies tomēr saulē būt ilgi," atgādina farmaceite. "Pat ja negrasies gulšņāt saulītē, lieto vismaz aizsargkrēmu sejai, jo noteikti sanāks pavadīt laiku ārā."

Odi, knišļi, ērces

Ja šajos svētkos plānots būt pie dabas, bez pretodu līdzekļiem neiztikt. Cīniņš ar uzmācīgiem odiem noteikti garantē sabojātu svētku noskaņojumu, tāpēc laicīgi sarūpē svētkiem pretodu līdzekļus. "Izvēle ir tiešām plaša - sākot no pūšamiem aerosoliem, sprejiem, līdz pat ziedēm un aprocēm, kas īpaši noderīgas maziem bērniem. Pretodu līdzekļi var arī atvairīt ērces," stāsta Ivanda Krastiņa. Ko darīt, ja tomēr gadījies, ka līgotājs ir sakosts? "Koduma vietu un niezi mazināt palīdzēs antihistamīna geli, kurus koduma vietai uzklāj vairākas reizes," iesaka farmaceite.

Pret apdegumiem

Protams, pat ja esi uzmanīgs, uguns un karstu virsmu klātbūtne ir neizbēgama, tāpēc savā "festivāla aptieciņā" noteikti ieliec kādu piemērotu līdzekli. "Pirmā palīdzība ir nekavējoties apdeguma vietu skalot zem auksta ūdens. Pēc tam uz brūces uzklāj speciālu līdzekli. Pret nelieliem apdegumiem aptiekā pieejami līdzekļi gan aerosola un putu, gan ziedes veidā. Atcerieties, ka lielāka apdeguma gadījumā noteikti uzreiz jāmeklē medicīniskā palīdzība!" Farmaceite norāda, ka nekādā gadījumā nevajag izmantot "tautas metodes" - ziest skābo krējumu vai eļļu.

Foto: Shutterstock

Lai vēders būtu priecīgs!

Nav noslēpums, ka dažs labs svinētājs nākamajā dienā mokās ar galvas un vēdersāpēm. Lai no tā izvairītos, pret dažādiem gremošanas traucējumiem (vēdera pūšanos, saindēšanos, pārēšanos, aizcietējumiem, sliktu dūšu u.c) "festivāla aptieciņā” jāieliek vairāki līdzekļi, kas var atvieglot šīs problēmas. "Uz svētkiem līdzi var paņemt kādas probiotikas, fermentus, absorbentus zarnu traktam. Caurejas vai saindēšanās gadījumā noderēs aktivētā oglīte vai pulveris ar aktīvo vielu diosmektītu kuņģa un zarnu trakta labsajūtas uzlabošanai. Tomēr, lai no tā visa izvairītos, atcerēsimies visu darīt ar mēru," iesaka farmaceite. 

Produkti, kas apgrūtina gremošanas sistēmas darbību

  • Trekni, asi, piparoti un žāvēti produkti intensīvi kairina kuņģi, pastiprinot skābes izdalīšanos, kā arī noslogo aknas, aizkuņģa dziedzeri un tievās zarnas.
  • Produkti ar augstu cukura saturu – saldumi, balto miltu izstrādājumi – paaugstina cukura līmeni asinīs, izjauc zarnu mikrobiomu un veicina pūšanas un rūgšanas procesus zarnās, tādā veidā nereti radot iekaisuma procesus gan zarnās, gan uz ādas.
  • Kafijas, tējas un citu kofeīnu saturošu produktu bieža lietošana var izsaukt kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas kairinājumu, grēmas, arī sliktu dūšu.
  • Alkohols nelabvēlīgi ietekmē gremošanas sistēmas darbību kopumā, kaitē gremošanas trakta gļotādai, izjauc zarnu mikrofloru, veicina iekaisuma procesus un vairo organismā toksīnus.

No traumām pasargāts nav neviens

Mūzikas festivāli ir aktīvi svētki, tāpēc var gadīties sasitumi, izmežģījumi, nobrāzumi vai tulznas. "Festivāla aptieciņā" noteikti jābūt plāksteriem, vēlams dažādos izmēros. Tā kā svētkos nereti dodamies pirtī vai peldēties, iesakāms izvēlēties ūdensizturīgos brūču pārsējus, kā arī der padomāt par bērniem, kurus noteikti sasituma gadījumā mierinās krāsains plāksterītis ar zīmējumiem," iesaka farmaceite. 

Noteikti aptieciņā jābūt arī dezinficējošam līdzeklim, ar ko apstrādāt brūci. "Iesakāms līdzi paņemt arī kādu ziedi, kas veicina dzīšanu un nomierinās ādu brūces vietā. Pieejamais pretiekaisuma līdzekļu klāsts ir plašs un daudzveidīgs – skatoties pēc situācijas, var izmantot ziedes un krēmus, kas satur jodu, hlorheksidīnu, dekspantenolu vai ārstniecības augus. Līgo aptieciņā var iekļaut arī aukstuma aerosolu, ko izmantot pirmajai palīdzībai sastiepumu gadījumos," stāsta farmaceite.

Pret sāpēm 

Pretsāpju līdzekļi noteikti būs noderīgi "festivāla aptieciņā". "Tās var būt galvassāpes, vēdersāpes, muguras, menstruāciju radītas vai negaidītas zobu sāpēs, tāpēc, lai tās efektīvi spētu atbaidīt, aptieciņā jābūt pretsāpju medikamentiem. Atceries, ka zāļu lietošana kopā ar alkoholu ir nepieļaujama!" atgādina eksperte. 

Uzmanīgi izlasiet lietošanas instrukciju vai atbilstošu informāciju uz iepakojuma! Konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu par zāļu lietošanu.

Raksts tapis sadarbībā ar Apotheka.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu