Krievija pirmo reizi divu gadu laikā kļuvusi par lielāko gāzes piegādātāju Eiropai (10)

Foto: Reuters / Scanpix

Krievija maijā pirmo reizi divu gadu laikā ir kļuvusi par lielāko gāzes piegādātāju Eiropai, apsteidzot ASV. Pagājušajā mēnesī Krievijas gāze veidoja 15% no visa Eiropai piegādātās gāzes apjoma.

Kā liecina analītiskā centra ICIS dati, ASV daļa gāzes piegādēs Eiropas Savienībai, Lielbritānijai, Šveicei, Serbijai, Ziemeļmaķedonijai un Bosnijai un Hercegovinai bija 14%, ziņo "Financial Times". 

Krievija piegādā dabasgāzi Eiropas tirgum pa gāzes cauruļvadiem un ar tankkuģiem. ASV sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) daļa Eiropas tirgū pirmo reizi kopš 2022. gada septembra ir kļuvusi mazāka nekā Krievijas piegādātā. 2022. gada septembrī ASV gāzes piegāžu apjoms pirmo reizi kļuva lielāks nekā Krievijas, bet 2023. gadā ASV gāze veidoja aptuveni piekto daļu no LNG piegādēm reģionam.

ICIS analītiķi ASV gāzes eksporta samazinājumu skaidro ar problēmām lielā LNG eksporta objektā. Tajā pašā laikā Krievija palielinājusi gāzes eksportu caur Turciju, taču jūnijā plānots, ka Turcijā esošajā gāzesvadā tiks veikta plānveida apkope. 

Analītiķi pieļauj, ka šī tendence "diez vai turpināsies", jo Krievija gatavojas piegādāt vairāk LNG Āzijas valstīm. Ķīna ir lielākais Krievijas LNG saņēmējs, 2023. gada beigās iepērkot 6,8 miljonus tonnu gāzes. Paredzams, ka jau tuvākajā laikā gāzes piegādes no ASV palielināsies, un līdz gada beigām pasaules tirgū būs parādījušās jaunas gāzes piegādes iespējas un jaudas. 

Svarīgākais
Uz augšu