Minhenē sākas trešā prāva pret "Reiha pilsoņiem" (2)

TVNET/LETA/DW
Foto: dpa/scanpix

Minhenes Augstākajā apgabaltiesā otrdien sākas trešā prāva pret kustību "Reichsbürger" ("Reiha pilsoņi"), kura noraida Vācijas pēckara konstitūcijas likumību.

Grupas locekļi jau tiek tiesāti Frankfurtē un Štutgartē. Grupa tiek apsūdzēta vardarbīga apvērsuma plānošanā.

"Reichsbürger" darbība nāca gaismā pēc 2022.gada decembrī pēc tam, kad vairākās Vācijas federālajās zemēs un ārvalstīs tika veikta vērienīga pretterorisma operācija.

Kopumā 26 personas apsūdzētas par vardarbīga valsts apvērsuma plānošanu. Apsūdzētie plānoja pēc valsts apvērsuma par jauno valsts līderi iecelt aristokrātu un uzņēmēju princi Heinrihu XIII Reusu, kurš arī tika aizturēts.

Tiesas prāvā Minhenē apsūdzētie astoņi cilvēki apsūdzēti par dalību teroristu organizācijā un dažos gadījumos par tās dibināšanu, kā arī par valsts nodevības plānošanu. Četri vīrieši apsūdzēti arī par smagas vardarbības plānošanu, kas apdraudētu valsti, un viens apsūdzēts par ieroču likuma pārkāpšanu. Viņiem visiem draud ilgstoši cietumsodi.

Reuss un grupas vadoņi tiek tiesāti Frankfurtē. Štutgartē federālā prokuratūra ir izvirzījusi apsūdzības iespējamiem grupas "militārās daļas" locekļiem.

Lieta ir sadalīta vairākās prāvās, galvenokārt lielā apsūdzēto skaita dēļ.

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu