Krievijas diktatora Vladimira Putina vizīte Ziemeļkorejā ir nozīmīga ne tikai Kremlim, bet arī Ziemeļkorejai, kam Krievija ir viena no retajām iespējām uzlabot savu finansiālo stāvokli. Paredzams, ka Ziemeļkoreja apņemsies piegādāt vairāk lādiņu un raķešu Krievijai (ko tā izmantos karā pret Ukrainu), bet Krievija ekonomiski palīdzēs izolētajai valstij.

Korejas pussalā situācija ir saspringta. Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns ir atklāti draudējis uzbrukt kaimiņvalstij Dienvidkorejai, kas, savukārt, ļoti rūpīgi seko līdzi notiekošajam pāri ziemeļu robežai. Šajā saspringtajā laikā savā ziņā eļļu ugunij pielej diktators Putins, kurš otrdien ieradās Phenjanā. Tā ir Putina pirmā vizīte šajā valstī 24 gadu laikā, un tā jāuztver kā demonstrācija, ka abas valstis tik tiešām ir apņēmušās kļūt par “ļoti ciešām sabiedrotajām”.

Gan Dienvidkorejas, gan ASV izlūkdienesti un amatpersonas ir apsūdzējušas Ziemeļkoreju slēptā militārā atbalstā Krievijai, ļaujot tai turpināt nepamatoti sākto karu Ukrainā. Gan Phenjana, gan Maskava šādas apsūdzības kategoriski noliedz, taču ir pierādījumi. Kopš pagājušā gada augusta Ziemeļkoreja ir veikusi vairākas ieroču piegādes Krievijai. Tā, piemēram, Dienvidkorejas izlūki ziņojuši par palielinātu aktivitāti Ziemeļkorejas munīcijas noliktavu rajonos, bet ASV amatpersonas ziņojušas par ballistisko raķešu piegādēm. Arī Ukraina apstiprinājusi, ka tās teritorijā ir notriektas Ziemeļkorejā ražotās raķetes.

Ziemeļkoreja ir viena no izolētākajām valstīm pasaulē, un tā gatavojas atgriezties pie ekonomiskās izaugsmes pirmo reizi kopš pandēmijas. Iemesls vienkāršs – ieroču pārdošana ievērojami uzlabotu valsts ekonomisko stāvokli. Krievijas nauda par ieročiem var ļaut Ziemeļkorejas nelielo ekonomiku papildināt ar ļoti vērtīgiem līdzekļiem. Atsaucoties uz Dienvidkorejas Centrālo banku, Ziemeļkorejas ekonomika 2022. gadā bija vien 22,8 miljardus dolāru vērta.