Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

EK ierosina pret septiņām dalībvalstīm sākt pārmērīga budžeta deficīta procedūru (6)

Foto: Reuters / Scanpix

Eiropas Komisija (EK) trešdien oficiāli izteikusi brīdinājumu septiņām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm par to budžeta stāvokļa pasliktināšanos.

"Mēs esam secinājuši, ka pārmērīga budžeta deficīta procedūru ir pamatoti sākt pret Franciju, Beļģiju, Itāliju, Ungāriju, Maltu, Poliju un Slovākiju," teikts EK paziņojumā.

Šīm septiņām valstīm budžeta deficīts pārsniedzis 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), tādējādi pārkāpjot ES noteiktās prasības.

EK oficiāli ierosinās sākt pārmērīga budžeta deficīta procedūru pret šīm septiņām valstīm ES dalībvalstu finanšu ministru sanāksmē jūlijā.

Komisija norāda, ka vislielākais budžeta deficīts pērn bijis Itālijā (7,4% no IKP), Ungārijā (6,7%), Rumānijā (6,6%), Francijā (5,5%) un Polijā (5,1%).

EK bloka dalībvalstis par noteikto fiskālo prasību pārkāpšanu oficiāli brīdina pirmo reizi kopš brīža, kad 2020.gadā šī prasība tika atcelta saistībā ar koronavīrusa pandēmiju un enerģētikas krīzi, jo valstis steidzās atbalstīt uzņēmumus un mājsaimniecības ar valsts finansējumu.

Tad ES divus gadus pārskatīja šos budžeta noteikumus, lai padarītu tos praktiskāk piemērojamus un dotu lielāku rīcības brīvību investīcijām tādās svarīgās jomās kā aizsardzība.

Taču divi galvenie šo noteikumu mērķi saglabājušies - valsts parādsaistības nedrīkst pārsniegt 60% no IKP, bet budžeta deficīts -3% no IKP.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu