Igaunijas sabiedriskais medijs jūnija sākumā ziņoja, ka ērču pārnēsāto slimību sarakstam faktiski pievienojusies jauna slimība – babezioze, ar kuru šogad Igaunijā pirmo reizi saslimuši arī astoņi cilvēki. Latvijas publiskajā telpā babezioze figurē kā suņiem bīstama slimība, tādēļ tiešsaistes žurnāls TVNET+ sazinājās ar Latvijas Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC), lai noskaidrotu, vai tiešām ar to slimo arī cilvēki un kāda ir aktuālā situācija ar citām ērču pārnēsātajām slimībām Latvijā.

Babezioze ir ērču pārnesta zoonoze, tātad infekcijas slimība, kuras ierosinātājs parazitē kādā dzīvnieku sugā, un šajā gadījumā to izraisa Babesia ģints vienšūņu parazīti – piroplazmas, kas iznīcina eritrocītus. SPKC speciālisti tiešsaistes žurnālu TVNET+ informēja, ka pirmais dokumentētais gadījums, kad ar babeziozi saslimst cilvēks, reģistrēts 1956. gadā bijušajā Dienvidslāvijā kādam fermerim, kuram iepriekš bija izoperēta liesa. Vēlākos pētījumos noskaidrots, ka šī slimība īpaši skar vecāka gadagājuma ļaudis un cilvēkus ar pazeminātu imunitāti, pie kādiem var pieskaitīt arī splenektomizētus pacientus.

Veseliem cilvēkiem babezioze parasti norit vieglā vai pat asimptomātiskā formā. Eiropā tā nav bieži sastopama, tomēr gadījumi, kad ar babeziozi inficējas cilvēki, reģistrēti daudzās valstīs – Dienvidslāvijā, Īrijā, Francijā, Portugālē, Krievijā, Šveicē un Lielbritānijā. Igaunijas sabiedriskais medijs ERR.EE ziņo, ka babezioze, kas plašāk ir izplatīta Eiropas dienvidos, līdz ar klimata izmaiņām tagad reģistrēta arī valstīs ar tradicionāli vēsāku klimatu, piemēram, Somijā un Igaunijā. Vislielākais risks ar to smagi saslimt ir cilvēkiem, kuriem ir izoperēta liesa.