Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Video Publicēts audioieraksts, kurā dzirdama pilota un dispečera saruna pirms ārkārtas nosēšanās pļavā

Netālu no Rīgas lidostas avarējusi neliela "Pilatus" lidmašīna.
Netālu no Rīgas lidostas avarējusi neliela "Pilatus" lidmašīna. Foto: Zane Bitere/LETA

Trešdien nelielā lidmašīna veica avārijas nosēšanos pļavā Imantas mikrorajonā, jo tai beidzās degviela, pirms tika sasniegta Rīgas lidosta, žurnālistiem sacīja Civilās aviācijas aģentūras (CAA) pārstāvis Aivis Vincevs. Publicēta arī Rīgas lidostas gaisa satiksmes dispečeru un lidmašīnas pilota saruna.

Avarējušās lidmašīnas pilots pirms negadījuma sarunā ar gaisa satiksmes dispečeru skaidroja, ka neredz skrejceļu, un brīdināja, ka beidzas degviela. Tad sakari pārtrūka. 

Dispečers (D): ""YL-YEA", saprotu, ka jums nav redzamības. Skrejceļš no jums ir uz pulksten 11."

Pilots (P): "Sapratu!"

D: ""YL-YEA", pašlaik jūs esat novirzījušies uz austrumiem no skrejceļa par pusjūdzi."

P: "Sapratu!"

P: "Mums ir nepieciešama ārkārtas nosēšanās. Esam bez degvielas!"

D: ""YL-YEA", sapratu! Esat bez degvielas. Iesaku lidot, vadoties pēc kursa 180."

D: ""YL-YEA", apstipriniet, ka vieta, kur esat, ir jūsu nosēšanās vieta."

Uz šo dispečera aicinājumu pilots vairs neatbildēja.

Izvairoties no augstsprieguma līnijas, lidmašīna nosēdās pļavā un pēc simt metru slīdēšanas nosēšanos pabeidza grāvī.

Pilots no hospitalizācijas atteicās. Pasažieris, Lietuvas pilsonis, nogādāts Rīgas Austrumu slimnīcā, un trešdienas pēcpusdienā viņu gatavoja operācijai.

"Ar mūsu protokolu tika aktivizēta politraumu komanda un pacients tika sagaidīts, par laimi, dzīvības briesmas nedraudēja," informēja Slimnīcas Neatliekamās medicīnas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs.

Slimnīcas Neatliekamās medicīnas klīnikas anesteziologs reanimatologs Pēteris Tamužs atklāja, ka

"pacients ir pie samaņas, viņš ir kontaktējams, ir nopietna sejas trauma, kas tiks ārstēta, plānojas operācija".

Pagaidām vēl nav zināms, vai pacients ārstēšanos turpinās Rīgā, vai tiks pārvests uz Lietuvu. Pats pacients no intervijas atteicās.

Kā iepriekš skaidroja Civilās aviācijas aģentūra, lidmašīna pacēlās no Limbažu lidlauka, lai kopā ar izpletņlēcējiem veiktu lidojumus virs Limbažiem. Lielākā daļa izpletņlēcēju jau bija izlēkuši, kad strauji sāka mainīties laika apstākļi. Viens izpletņlēcējs nolēma nelēkt un atgriezties lidostā.

"Ņemot vērā, ka mainījās laika apstākļi, tika pieņemts lēmums veikt nosēšanos alternatīvajos lidlaukos jeb rezerves lidlaukos. Viens no tiem bija Cēsīs, bet arī tur, ņemot vērā laika apstākļus, nebija iespējams veikt nosēšanos. Tādējādi tika pieņemts lēmums lidot uz Rīgas lidostu," teica Vincevs.

Viņš arī skaidroja, ka, iespējams, netika pareizi aprēķināts degvielas daudzums, lai sasniegtu Rīgas lidostu. "Diemžēl, ņemot vērā, ka no Limbažiem līdz Rīgai ir pietiekami liels attālums, kaut kādu iemeslu dēļ netika, iespējams, pareizi aprēķināts degvielas daudzums, tādējādi pilots pieņēma lēmumu neturpināt ceļu līdz Rīgas lidostai un nosēšanās notika pļavā," sacīja Vincevs.

Aģentūra LETA novēroja, ka incidents noticis Mārupes novada Babītes pagastā, pie Mežārēm. Blakus ir ciemats Liepezers un Strupu ceļš. Avārijas vieta patlaban ir norobežota.

Par notikušo izmeklēšanu un ekspertīzi veiks Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas birojs. Vienlaikus biroja Aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas nodaļas vadītājs Vilis Ķipurs aģentūrai LETA sacīja, ka par izmeklēšanu pagaidām vēl nav nekā komentējama.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu