Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Eiropas Savienībā pirmo reizi sākta urāna ieguve

Foto: AFP / Scanpix

Somijā daļa atomelektrostaciju (AES) pašlaik darbojas ar Krievijas kodoldegvielu. Tomēr šī valsts gatavojas ne tikai pati sevi apgādāt ar urānu, bet arī kļūt par vienu no lielākajiem urāna piegādātājiem pasaulē.

Lai gan sagatavošanās urāna ieguvei sākās vēl pirms kara Ukrainā, Somijas pūliņi atbilst Eiropas Savienības politikai, kas paredz atbrīvošanos no Krievijas energoresursiem, tostarp kodolenerģētikā.

Kompānija “Terrafame” paziņojusi, ka ir sākusi iegūt urānu Sotkamo, kas atrodas Somijas centrālajā daļā. Pilnu ražošanas jaudu plānots sasniegt 2026. gadā, kad urāna gada ieguves apjoms varētu sasniegt 200 tonnu. Somijas AES “Olkiluoto 3”, kas sāka darboties 2023. gadā, šādu urāna apjomu patērē aptuveni deviņu mēnešu laikā.

Sotkamo urāna ieguves vietu paredzēts izmantot vismaz 30 gadus. Tas tiks bagātināts ārzemēs. Iegūstot 200 tonnas urāna gadā, Somija var ieņemt septīto vietu tā ieguvē, līdzās Dienvidāfrikai. Pirmajā vietā ir Kazahstāna, bet Krievija ieņem sesto vietu.

Somijā darbojas piecas AES, kas saražo vairāk nekā 30% elektroenerģijas. “Terrafame” ir ieguvusi valdības atļauju īstenot urāna ieguvi jau 2020. gadā. Abas AES, kas uzbūvētas vēl PSRS laikā, darbojas ar Krievijas kodoldegvielu, taču Somija ir gatava to aizstāt ar amerikāņu “Westinghouse” ražoto kodoldegvielu.

Arī citas Eiropas valstis, kas ir atkarīgas no Krievijas kodoldegvielas, gatavojas mainīt šo situāciju. Krievijas dizaina AES darbojas Bulgārijā, Čehijā, Ungārijā un Slovākijā. Tās visas, izņemot Ungāriju, ir parakstījušas vienošanos ar “Westinghouse” par kodoldegvielas piegādēm.

Svarīgākais
Uz augšu