Noteikumi, kas jāievēro, lai puķu dobe priecētu visos gadalaikos

Egoiste
Foto: Maria Evseyeva/Shutterstock

Daudzi dārzu īpašnieki sapņo par puķu dobi, kas no agra pavasara līdz vēlam rudenim būtu allaž ziedoša un priecētu acis arī gada aukstajos mēnešos, bet nekādi nespēj realizēt šo ieceri, jo pietrūkst prasmju vai zināšanu, lai iegūtu vēlamo rezultātu. Ielāgojot pāris vienkāršus noteikumus, izveidot perfektu puķu dobi būs pa spēkam ikvienam dārza entuziastam.

Ziedēšanas kalendāra izveide

Pirmā lieta, kas jāpaveic, – jāizveido t.s. ziedēšanas kalendārs. Sastādi sarakstu ar augiem, ko vēlies redzēt savā puķu dobē. Pievērs uzmanību pieaugušu augu izmēram un augšanas ātrumam. Atceries, ka daži augi aug agresīvi un ātri pārņem lielu dobes platību, tāpēc ar laiku būs jāveic pasākumi, piemēram, formēšana vai dalīšana, lai ierobežotu to augšanu.

Kalendārā atzīmē periodu, kad katrs augs ziedēs vai izskatīsies vispievilcīgāk, piemēram, izcelsies ar krāšņu lapojumu.

Lai nekļūdītos augu izvēlē, daudzviet internetā, piemēram, šeit, var atrast profesionāļu sastādītus augu ziedēšanas kalendārus, kas var kalpot kā labs špikeris dobes izveidē.

Augu izvēle

Nākamais darbiņš, kas jāpaveic, lai izveidotu nepārtraukti ziedošu puķu dobi, ir augu atlase. Jāizlemj, kādus ziedus galvenokārt vēlies stādīt dobē – viengadīgos vai daudzgadīgos. Pēdējo priekšrocība ir tā, ka tie sāk ziedēt agrāk, dažu augu ziedēšanas periods var ilgt līdz pat pirmajām salnām, turklāt tiem ir nepieciešama minimāla aprūpe. Bet daudzgadīgiem augiem ir arī savi trūkumi: dobe katru gadu izskatīsies tāda pati kā pērn, un ar laiku tas, iespējams, sāks garlaikot īpašnieku.

Labākais risinājums – puķu dobē pamīšus stādīt gan ziemcietes, gan viengadīgās puķes, kuru klāstu ik gadu var pamainīt, šādi piešķirot dobei jaunu raksturu.

Foto: ronstik/Shutterstock

Nevajadzētu aizmirst arī par graudzālēm un dekoratīviem augiem ar krāšņu lapojumu, kas piešķirs dobei akcentu.

Atmoda dobē sākas jau agrā pavasarī, kad sevi pilnā krāšņumā parāda sīpolpuķes un citi agrie pavasara ziedi: krokusi, muskares, hiacintes, tulpes, narcises, anemones, scillas, sniega rozes, erantes, obrētas, arābes, aslapu flokši. Nākamās uzzied agri ziedošās divgadīgās un daudzgadīgās kultūras, tostarp neaizmirstulītes, vijolītes, atraitnītes, īrisi, prīmulas un citas. Pēc tām sāk ziedēt daudzgadīgie ziedi: lilijas, rozes, peonijas, studentu neļķes u.c., vienlaikus sākas arī viengadīgo ziedu uznāciens, zied kliņģerītes, samtenes, cīnijas u.c.

Nav iespējams iedomāties rudens puķu dobes bez krizantēmām, daudzgadīgajām asterēm un dekoratīvajiem kāpostiem. Kā lielisks fons krāšņi ziedošajām puķēm dobēs kalpo dažādu šķirņu hostas, papardes un graudzāles, hortenzijas, bārbeles un citi augi, kas veido iespaidīgu zaļo masu, vai augi, kas rudenī izceļas ar iespaidīgu krāsu maiņu.

Ja vēlies, lai dārzs arī ziemā izskatītos pievilcīgs, noteikti nekļūdīsies, papildinot dobi ar mūžzaļajiem skujeņiem, kas pieejami plašā klāstā un ir vienkārši formējami.

Foto: Sergey V Kalyakin/Shutterstock

Ja nevēlies uzņemties papildu rūpes, nepārtraukti ziedošā dārzā nevajadzētu stādīt augus, kurus katru gadu ir jāizrok, jāuzglabā un tad atkal jāstāda. Runa ir par tādiem ziediem kā dālijas, gladiolas un dažādu šķirņu tulpes.

Augu izvietojums dobē

Nākamais solis ir puķu dobes plāna skicēšana. Pirms ķeries pie šī darba, tev ir jābūt skaidram priekšstatam par to, kā būtu jāizskatās tavai puķu dobei, turklāt ne tikai vasaras pilnbriedā, bet ikvienā gada mēnesī.

Jāizlemj, vai vēlies, lai dobe būtu no visām pusēm apskatāma un kalpotu kā dārza centrālais elements, vai arī vislabākais skats uz to pavērsies no kādas konkrētas vietas, piemēram, terases vai viesistabas loga. Pamatojoties uz šo lēmumu, jāveic augu un ziedu sagrupēšana pēc augstuma. Ir svarīgi, lai augi neaizsegtu skatu cituz citu, tādēļ no dažādām pusēm apskatāmā dobē garākos augus parasti liek centrā, ap tiem pakāpeniski stādot arvien zemākus. Savukārt, ja dobe paredzēta gar žogu, tad garākos augus stāda tuvāk žogam, tad puķu dobes izskats būs pēc iespējas estētiskāks.

Centies dobē izvietot ziedus lielākās grupās, ritmiski atkārtojot augu grupas visas dobes perimetrā, jo pretējā gadījumā galarezultāts izskatīsies raibs un sadrumstalots.

Svarīgs ir arī dobes izmērs. Ieplānojot lielu dobi, ir jāparedz dekoratīvas taciņas un celiņi, lai dobes kopšana būtu ērta un nepieciešamības gadījumā būtu iespējams ērti piekļūt ikvienam augam.

Dobē vai konkrētā dobes sektorā stādi augus, kuriem ir līdzīgas vai, vēl labāk, identiskas prasības attiecībā uz augsni, mēslojumu un gaismu.

Piemēram, iestādot ēnu mīlošu augu blakus augam, kuram nepieciešama gaisma, viens no tiem ar laiku iznīks vai nīkuļos, nespējot parādīt savu krāšņumu.

Krāsu izvēle

Lai dārzs būtu skaists, sagrupē augus pēc toņiem. Šis nosacījums attiecas ne tikai uz puķu dobēm, bet uz visu teritoriju bez izņēmuma – krāsu toņi ir jāizvēlas saprātīgi, turklāt visos dārza ierīkošanas posmos.

Jāielāgo, ka, stādot puķu dobes, kļūdīties ar krāsu ir daudz vieglāk nekā, piemēram, krāsojot mājas sienas vai pērkot mēbeles, jo disharmonija puķu dobē būs pamanāma ikvienam: ceriņkrāsas krokusi blakus spilgti sarkanām anemonēm, nedaudz tālāk – oranžās lupīnas, zilie zvaniņi un dzeltenas rudbekijas, šāda veida kombinācijas dobē izskatīsies haotiski. Ja neesi ar izcilu gaumi apveltīts dārznieks, kas krāsas spēj kombinēt ar mākslinieka cienīgu veiklību,

lai nekļūdītos, speciālisti iesaka izvēlēties augus vienā krāsu gammā vai vismaz nepārkāpt trīs krāsu likumu, noteiktā ritmā atkārtojot šos toņus visās dobēs.

Foto: Maria Evseyeva/Shutterstock

Atceries, ka pēc ziedēšanas daži augi zaudē savu pievilcību. Īpaši tas attiecas uz pavasara sīpolpuķēm. Ja vēlies, lai puķu dobe priecētu acis, ir jārada tam piemēroti apstākļi, paredzot, ka tad, kad, piemēram tulpju vai dekoratīvo sīpolu lapas sāks dzeltēt, tām jāpārklājas ar citiem augiem, kas līdz tam laikam jau būs sakuplojuši. Tie var būt zaļie augi ar krāšņu lapojumu, piemēram, heihēras, skaistnātrītes, dekoratīvās graudzāles vai krāšņi ziedošas viengadīgās puķes.

Augu stādīšana

Kad ir izlemts augu izkārtojums puķu dobē, var ķerties pie stādīšanas. Vispirms tiek stādīti daudzgadīgie augi. Lielākoties tie tiek stādīti vasaras beigās vai agrā rudenī, lai līdz aukstajam gada periodam augi paspētu kārtīgi iesakņoties. Tiesa,

konteinerstādus var stādīt teju visu gadu, kamēr vien to ļauj laikapstākļi.

Kad augi sastādīti, dobi nomulčē. Mulča dārzā ir lielisks palīgs, kas palīdz cīņā ar nezālēm, kā arī novērš ūdens iztvaikošanu un saglabā augsnes mitrumu, samazinot nepieciešamību pēc biežākas laistīšanas un pasargājot augu saknes no izdegšanas.

Raksts tapis sadarbībā ar BN "Kurši".

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu