Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Vides aktīvistes apķēpājušas ar krāsu privātās lidmašīnas Londonas Stanstedas lidostā (2)

Foto: Handout / Just Stop Oil / AFP / Scanpix

Klimata aktīvistes ceturtdien, dienu pēc uzbrukuma Stounhendžai, apķēpājušas ar oranžu krāsu privātās lidmašīnas Lielbritānijas lidostā, kurā atrodas arī amerikāņu dziedātājas Teilores Sviftas luksusa lidmašīna.

Divām aktīvistēm izdevās iekļūt lidlaukā Stanstedas lidostā, uz ziemeļaustrumiem no Londonas, pavēstīja protesta grupa "Just Stop Oil".

Policija paziņoja, ka aizturējusi divas sievietes aizdomās par noziedzīga kaitējuma nodarīšanu un iejaukšanos valsts infrastruktūras darbībā.

"Just Stop Oil" norādīja, ka aizturēta 28 gadus vecā Dženifera Kovaļska un 22 gadus vecā Kola Makdonalda, kuras ar ugunsdzēšamajiem aparātiem, kas piepildīti ar oranžu krāsu, apsmidzināja divas privātās lidmašīnas. Grupa pieprasa, lai nākamā Lielbritānijas valdība apņemas līdz 2030.gadam pakāpeniski atteikties no fosilā kurināmā.

"Just Stop Oil" platformā "X" publicēja video, kurā redzams, kā viena no aktīvistēm izgriež caurumu lidlauka žogā un pēc tam uzpūš krāsu lidmašīnai. Grupa norādīja, ka lidlaukā atradās arī Sviftas lidmašīna.

Svifta ir izpelnījusies kritiku par privāto lidmašīnu izmantošanu. 2022.gadā viņa ieņēma vadošo vietu Lielbritānijas ilgtspējas mārketinga uzņēmuma "Yard" publicētajā sarakstā, kurā apkopotas slavenības, kas ar savām privātajām lidmašīnām rada vislielāko CO2 emisiju.

Sviftas reaktīvā lidmašīna 2022.gadā lidoja 170 reižu, un kopējais lidojuma laikā radītās izmešu apjoms sasniedza 8293,54 tonnas, kas ir 1184,8 reižu vairāk nekā vidējā cilvēka radītā emisija, norādīja "Yard".

Trešdien "Just Stop Oil" aktīvisti apķēpāja Stounhendžas akmeņus ar oranžu vielu, ko asi nosodīja britu politiķi un kultūras mantojuma organizācijas. Policija aizdomās par senā pieminekļa bojāšanu aizturēja divas personas.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu