Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Noskaties Liepājā par 16 miljoniem eiro izveidota jauna pārtikas proteīna rūpnīca (3)

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Liepājā atklāta jauna lauksaimniecības pārtikas rūpnīca. Investori no ASV un Apvienotajiem Arābu Emirātiem jaunajā pārtikas proteīna rūpnīcā ieguldījuši 16 miljonus eiro. Ražotnē gada laikā plānots pārstrādāt aptuveni 50 tūkstošus tonnu zirņu un pupu, tāpēc Lauku atbalsta dienests saredz iespējas Latvijas zemniekiem plašāk attīstīt šo kultūru audzēšanu, vēsta LTV "Dienas ziņas".

Māris Leitlands, lauksaimnieks no Bauskas, atzīst, ka tagad plāno audzēt arī zirņus, lai tos varētu pārstrādāt. Lauku atbalsta dienesta direktors Ģirts Krūmiņš norāda, ka Latvijā jau audzē zirņus un pupas, taču audzēšanas apjoms, piemēram, salīdzinot ar 2018.gadu, kad aizliedza lietot pesticīdus, zirņiem ir strauji samazinājies, taču jaunā rūpnīca būs ļoti labs stimuls zemniekiem atgriezties pie zirņu un pupu audzēšanas, jo “tas ļoti iet kopā ar šo zaļo kursu”.

Pagaidām jaunajā rūpnīcā ierīkota viena ražošanas līnija un izveidotas 25 darba vietas, taču jau šogad strādnieku skaits tikšot dubultots.

Uzņēmuma “Golden Fields Factory LV” līdzīpašnieks Mahmuds Ahmeds atklāj, ka rūpnīca plāno attīstību trīs fāzēs un kopumā jau tuvāko divu gadu laikā nodarbinās 150 darbiniekus. Viņš uzsver, ka šis nav vienīgais plānotais objekts. Ir iecerēti vēl trīs projekti – divas ražošanas līnijas un viena iepakošanas līnija.

Portāls liepajniekiem.lv ziņo, ka jaunā ražotne gadā spēs pārstrādāt ap 50 000 tonnu zirņu un pupu. Liepājas mērs Gunārs Ansiņš norādījis, ka par proteīna ražošanu Latvijā diskutēts jau vairākus gadus. 

Liepājā šīs ir pirmās investīcijas no Apvienotajiem Arābu Emirātiem.

Vairāk skaties LTV “Dienas ziņu” sižetā

Svarīgākais
Uz augšu