Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Somija, Zviedrija un Norvēģija veidos Arktikas militāro transporta koridoru

Foto: AFP/SCANPIX

Somija, Zviedrija un Norvēģija vienojušās izveidot Arktikas militāro transporta koridoru personāla un ekipējuma novirzīšanai uz Somiju, ceturtdien paziņoja Norvēģijas premjerministrs Jūnass Gārs Stēre, nodēvējot to par "svarīgu pavērsiena punktu".

Krievija ir palielinājusi savu militāro klātbūtni Arktikas reģionā, un Somija un Zviedrija nesen pievienojās NATO.

"Šodien mēs vienojāmies izveidot militāro transporta koridoru caur Ziemeļnorvēģiju, Ziemeļzviedriju un Ziemeļsomiju," pēc tikšanās ar Zviedrijas premjerministru Ulfu Kristersonu un Somijas prezidentu Aleksandru Stubu sacīja Stēre. "Tas palīdzēs nodrošināt, ka personālu un materiālus var ātri pārvietot no Norvēģijas ostām caur Zviedriju uz Somiju," viņš piebilda.

Somija un Zviedrija pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā attiecās no ilgstoši uzturētās neitralitātes politikas un 2022.gada maijā lūdza tās uzņemt NATO. Somija kļuva par NATO dalībvalsti 2023.gada aprīlī, bet Zviedrija - šī gada martā.

Arktikas ģeopolitiskā nozīme pēdējos gados ir pieaugusi, jo globālās sasilšanas izraisītā ledus kušana, šķiet, pavērs svarīgus kuģošanas ceļus un resursus.

Martā NATO šajā reģionā rīkoja manevrus vērienīgo militāro mācību "Steadfast Defender" ietvaros.

Arktikā atrodas arī Krievijas Ziemeļu flote, kurā ir daudzas zemūdenes, kas aprīkotas ar kodolgalviņām.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu