Kad esi vecs un seksuāli izslāpis, bet tomēr karalis. Renesanses festivāls un pēctecība

TVNET
Džordžs Kulams
Džordžs Kulams Foto: Ekrānuzņēmums no "Youtube" video

Teksasas Renesanses festivālā tikai viens var būt karalis, un Džordžs Kulams, kurš tūkstošiem festivāla apmeklētāju ir labāk pazīstams kā Karalis Džordžs, savu kroni nevienam negrasās atdot.

Humora pilnajā, tomēr reizē arī skumjajā dokumentālajā seriālā “Ren Faire” vēstīts par Teksasas Renesanses festivālu – lielāko renesanses festivālu ASV. Ekscentriskajam un valdonīgajam festivāla dibinātājam Džordžam Kulamam nu jau ir 86 gadi. Pēdējos deviņus savas dzīves gadus (Kulams plāno nodzīvot ne vairāk, ne mazāk kā līdz 95 gadu vecumam) viņš vēlas pavadīt, radot mākslu, strādājot savā greznajā dārzā un izklaidējoties ar daiļavām, kuras viņš atrod “cukurtētuku” mājaslapās. Sava Renesanses festivāla pārdošana ļautu viņam doties atvaļinājumā, neuztraucoties par līdzekļu trūkumu, tomēr vai tas tiešām ir tas, ko viņš vēlas? Kas tas par karali bez karaļvalsts?

Šis ekscentriskais kungs ir LMT Viedtelevīzijā skatāmā dokumentālā seriāla “Ren Faire” centrā. Trīs dramatiskās sērijās skatītājs var sekot Kulamam, kurš nesteidzīgi apsver to, kurš tad būs viņa pēctecis.

VIDEO: SERIĀLA KACEKLIS

Teksasas Renesanses festivāls norisinās astoņu nedēļu laikā no novembra līdz janvārim un tiek uzskatīts par valstī lielāko renesanses festivālu. Tā laikā mazajā Teksasas pilsētiņā Todmišinā norisinās dažādi priekšnesumi, tiek pasniegti ēdieni un notiek gājieni – tas viss renesanses noskaņās. Kulama sekotāji šajā laikā salīdzina viņu ar Villiju Vonku vai Karali Līru, un bieži vien viņu pavada cilvēku svīta, kuri palīdz viņam uzturēt šo daudzmiljonu vērto projektu.

Kulams kameras priekšā atzīst, ka beidzot vēlas doties pensijā, lai varētu koncentrēties uz citu dzīves mērķi: mīlestības atrašanu. Seriāla pirmajā epizodē skaidri parādītas viņa sekotāju atšķirīgās vīzijas par to, kādai būtu jābūt festivāla nākotnei pēc Kulama aiziešanas. Viens vēlas, lai festivāls paliek tieši tāds kā līdz šim, bet cits grib to vērst plašumā. Trešais tikmēr ir gatavs darīt visu, lai festivāls neiznīktu.

Tajā pašā laikā, lai arī pats pateicis, ka vēlas doties pensijā, Kulamu pārliecināt beidzot īstenot savus plānus nav viegli. Cik reizes izlēmis, kam nodot varu, tik reizes viņš beigās izlēmis karalis palikt pats.

Daudzi kritiķi un skatītāju to visu salīdzina ar seriālu Pēctecība (Succession), kurā atainota fiktīva mediju impērija, kuras dibinātājs un vadītājs Logans Rojs ir gatavs nodot varas scepteri tālāk bērniem, tomēr kuram tieši? Tas ir smags jautājums.

Tomēr Kulams un viņa impērija nav fiktīva. Viņš patiešām ir īsts karalis. Viņš pats saka, ka reiz mīlējis tēlot karali, bet nu ir seksuāli izslāpis vecs vīrs, kurš vēlas atrast kādu, kas parūpēsies par viņa festivālu. Tas gan joprojām nav izdevies.

Kopš dibināšanas Teksasas Renesanses festivāls ir pamatīgi izaudzis, proti, nu ik gadu to astoņu nedēļu laikā apmeklē vairāk nekā 500 tūkstoši cilvēku. Festivālā piedalās arī aptuveni 400 tirgotāju un visdažādākie priekšnesumi tiek uzvesti uz 21 skatuves.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu