Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Slovākijas parlaments apstiprina sabiedriskās raidsabiedrības reorganizāciju

Foto: Reuters/ScanPix

Slovākijas parlaments ceturtdien apstiprināja sabiedriskās raidsabiedrības RTVS reorganizāciju, kuras nolūks ir to pilnīgi pakļaut valdības kontrolei.

Par reorganizāciju balsoja 78 deputāti. Opozīcijas deputāti, paužot protestu, balsojumā nepiedalījās.

Liberālā un konservatīvā opozīcija apsūdz valdošo koalīciju, kurā ir divas sociāldemokrātu un viena labējo populistu partija, plānos izveidot valdības propagandas raidorganizāciju. Slovākijā notikuši plaši protesti pret RTVS reorganizāciju, un šos plānus kritizējušas arī starptautiskās mediju organizācijas un Eiropas Komisija.

Slovākijas premjerministrs Roberts Fico, kurš pašlaik atlabst pēc maijā notikušā atentāta mēģinājuma, apgalvo, ka pārmaiņas esot nepieciešamas, jo RTVS esot "politiski neobjektīva" un atrodoties "konfliktā ar Slovākijas valdību".

Reorganizācijas plānu izstrādāja kultūras ministre Martina Šimkovičova, kas ir valdošajā koalīcijā ietilpstošās labēji populistiskās Slovāku Nacionālās partijas biedre un ir strādājusi interneta televīzijas kanālā, kas pazīstams ar dezinformācijas izplatīšanu.

Plāns paredz, ka RTVS tiks izformēta un pārveidota par jaunu institūciju "STaR", kas ir nosaukuma "Slovākijas Televīzija un radio" saīsinājums.

Saskaņā ar līdzšinējo kārtību valdība nevar atcelt RTVS direktoru. Savukārt jaunās raidsabiedrības direktoru izvēlēsies jauna padome, kuras septiņus locekļus nominēs valdība un parlaments, un tai būs tiesības atlaist direktoru, neminot iemeslu.

Fico, kurš pazīstams ar tirādēm pret žurnālistiem, par saviem ienaidniekiem nosaucis vienu no lielākām televīzijas kompānijām, divus laikrakstus un vienu ziņu vietni.

Fico vadītā kreisā partija "Smer" septembrī uzvarēja parlamenta vēlēšanās ar prokrievisku un pretamerikānisku platformu.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu