Kurp lidot nedēļas nogalē? 4 Ziemeļvalstu galamērķi dažādām gaumēm

TVNET
Foto: illpaxphotomatic/Shutterstock

Ziemeļvalstis šovasar var kļūt par īstu jaunatklājumu tavā ceļošanas pieredzē – tās ir pavisam ātri un ērti sasniedzamas īsa lidojuma attālumā no Latvijas un piedāvā atpūtas iespējas visām gaumēm. Lai atvieglotu tev brīvdienu plānošanu, pastāstīsim, ko nedēļas nogalē apskatīt Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā, Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā, Norvēģijas galvaspilsētā Oslo, kā arī Norvēģijas ziemeļu pērlē Tronheimā.

Ko apskatīt Oslo?

Foto: Volkova Olena-358/Shutterstock

Oslo no neizskatīgas sērdienītes ir pārvērtusies par ceļotāju apbrīnotu skaistuli – pilsēta vilināt vilina ar savu rāmo skaistumu, atpūtas iespējām, mākslas un mūzikas dzīvi. Vienā nedēļas nogalē Oslo, protams, nevar iepazīt, bet iemīlēties šajā pilsētā var gan, lai atgrieztos atkal un atkal.

Kādreiz panīkušais Oslo ostas noliktavu un doku rajons Akerbrige mūsdienās ir pārvērties līdz nepazīšanai. Tagad te valda stikls, hroms, alumīnijs un neons. Spoguļstiklu fasādēs atspīd jaunākās arhitektūras līnijas, veikalu galerijas apvienotas ar omulīgiem krodziņiem un kafejnīcām, milzīgais iekšējais pagalms ir moderno akmens un betona skulptūru dārzs. Alus dārzi pārpildīti, pie daudzajām ēstuvēm mīņājas nelielas rindas, kamēr viesmīļi atrod brīvu galdiņu izslāpušajiem un izsalkušajiem tūristu bariem.

Ostas tuvumā ir noenkurojies Oslo stiklotais operas nams, kas līdzinās milzīgam aisbergam, 2008. gadā aprīlī tas vēra durvis pirmajiem skatītājiem, kļūdams par izaicinājumu smalkajai operas publikai – smokingos tērpti kungi un dāmas greznos vakartērpos bija spiesti līkumot cauri eļļainajiem dokiem un industriālajai ainavai. Blakus Operas Namam atrodas vēl viens ievērības cienīgs apskates objekts – Oslo publiskā bibliotēka, kur ikviens var brīvi piekļūt, tādēļ nepaejiet garām!

Lai "iečekotos" Oslo, noteikti būtu jāiegriežas kādā no slavenajām kafejnīcām. Vislabāk Grand Cafe. Tā izceļas ne vien ar Norvēģijā lielāko bufetes galdu, kas pazīstams ar zviedru galda nosaukumu, bet arī ar to, ka šo vietu jau kopš paša sākuma sevišķi iemīļojuši rakstnieki un mākslinieki, arī Henriks Ibsens. Ja paveiksies, savu kafiju iemalkosiet tieši blakus viņa galdiņam, kurš visu laiku stāv neaizņemts, un par šo īpašo vietu vēsti plāksnīte pie sienas.

Bogstadveien iela, kas pārpilna ar mākslas galerijām un veikaliem, aizved uz Frognera parku, slaveno tēlnieka Gustava Vīgelana (1869 – 1943) skulptūru dārzu, kura izveidei viņš veltījis 40 savas dzīves gadus. Šeit aizmirstas ikdiena, jo ikviena skulptūra ir apbrīnas vērta. Pastaigai cauri parkam jāveltī vismaz pāris stundu. Skulptūru parka apskate ir bezmaksas, jāmaksā tikai par ieeju Vīgelana muzejā.

Viena no slavenākajām apskates vietām Oslo ir gleznotāja Edvarda Munka (1863 —1944) muzejs. Munka atpazīstamākā glezna ir "Kliedziens" (The Scream). Muzeja apmeklējumu ieteicams ieplānot līdz ar tā atvēršanu, kad ir mazāk apmeklētāju, bet vasarā, rēķinoties ar lielo tūristu pieplūdumu, biļetes labāk iegādāties iepriekš interneta vietnē.

Kārļa Jūhana iela (Karl Johan Gate) 1853. gadā ieguvusi savu vārdu par godu Norvēģijas karalim. Tā savieno vilciena staciju ar Karalisko pili (Royal Palace). Mūsdienās Kārļa Jūhana iela ir īsta šopoholiķu paradīze, kur atrodas plašs dažādu veikalu klāsts.

Oslo rātsnams (Oslo rådhus), kas tika atvērts 1950. gadā, nu ir bez maksas pieejams ikvienam apmeklētājam. Masīvā tumši brūnu ķieģeļu ēka ar diviem stūrainiem torņiem būvēta par godu Oslo 900 gadu jubilejai 1948. gadā. Rātsnama greznums ir milzīgas freskas lielaja vestibila, kuras ataino visu Norvēģijas vēsturi, un šeit katru gadu notiek Nobela miera prēmijas pasniegšanas ceremonija.

No rātsnama ar kuģīti var aizbraukt uz Bigdejas pussalu, kur daudz kas vēstī par Norvēģijas jūrniecības vēsturi Vikingu kuģu muzejs, slavenais polārpetnieku kuģis Fram. Tūra Heijerdāla plosts Kon-Tiki, kurš aizpeldēja līdz Polinēzijai, un ne mazāk pa zīstamais Ra 11. Pussalā iekārtojies arī Tautas jeb Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs, kurš sniedz pilnīgu ieskatu, kā agrāk noritēja dzīve Norvēģijas kalnos un ielejās. Bigdeja ir iecienīta atpūtas vieta arī Oslo iedzīvotāju vidū šurp ar piknika groziņiem sestdienās un svētdienās dodas simtiem ģimeņu, lai baudītu vasaras sauli un glāsmainās ziemeļu gaismas pielietos vakarus.

Ko apskatīt Tronheimā?

Foto: dibrova/Shutterstock

Tronheima atrodas uz tāda paša nosaukuma fjorda aptuveni sešas stundas no Oslo ziemeļu virzienā. Pilsētas krāšņās ainavas padara pilsētu par ideālu galamērķi nedēļas nogales ceļojumam vai ģimenes brīvdienām.

Tronheimā atrodas pasaulē vistālāk uz ziemeļiem esošā gotiskā katedrāle Nidaros katedrāle, kā arī vēsturiskais Kristianstenas cietoksnis, kas tika uzcelts pēc 1681. gada lielā pilsētas ugunsgrēka un piedāvā brīnišķīgus skatus. Ja vēlies izbaudīt patiesi karalisku pieredzi, apmeklē Stiftsgården – karaliskās rezidences majestātiskās zāles vasaras mēnešos ir atvērtas ekskursijām.

Modernā Bakklandet apkaime ir populāra tikšanās vieta, kur var izbaudīt bruģēto ieliņu romantiku, ejot ar kājām vai iznomājot velosipēdu. Šeit atrodas arī pasaulē pirmais velosipēdu pacēlājs "Trampe”, kas uzved velosipēdistus ar viņu braucamrīkiem pa stāvo nogāzi no ikoniskā Vecpilsētas tilta līdz vēsturiskajam cietoksnim.

Pilsētas laukums Trondheim Torg ir rosīgs restorānu un veikalu epicents, kur dzīve mutuļo dienu un nakti. Netālu no pilsētas centra atrodas Solsiden iepirkšanās centrs, kurā ir atrodami populāri modes zīmoli un daudz dažādu restorān visām gaumēm.

Pateicoties atjautīgajiem šefpavāriem un reģionālajām, sezonālajām sastāvdaļām, Tronheima ir iemantojusi slavu kā viena no labākajām vietām, kur izbaudīt Norvēģijas garšas. Pilsēta, kura nodēvēta par "Ziemeļvalstu garšu mājvietu”, ir kļuvusi par īstenu feinšmekeru galamērķi. Savukārt alus cienītāji priecāsies uzzināt, ka Tronheimā atrodas virkne alus darītavu, piemēram, Hammerhead Brewery, Austmann Brewery un E.C. Dahls Brewery, kas iepazīt Norvēģijas alus darīšanas tradīcijas.

Tronheima – tas ir stāsts arī par Norvēģijas elpu aizraujošo dabas skaistumu. Apmeklējiet Ilabekken – dabas taku, kas savieno pilsētu ar Bymark dabas rezervātu. Šī pārgājienu taka sākas netālu no pilsētas centra un beidzas pie Theisendammen, viena no Trondheimas populārākajiem ezeriem, kurā pārgājiena noslēgumā var izbaudīt veldzējošu peldi.

Ko apskatīt Kopenhāgenā?

Foto: Arcady/Shutterstock

No dāņu dizaina un arhitektūras līdz pasaulē slaveniem muzejiem, pilīm un cietokšņiem, skaistiem parkiem un ģimenes aktivitātēm, Kopenhāgenā pieejamas apskates vietas un atrakcijas visām gaumēm — un daudzas no tām ir pieejamas bez maksas un atrodas pastaigas vai velosipēda brauciena attālumā. Šoreiz ieteiksim pāris vietas, ko apskatīt nedēļas nogalē, ja apmeklē šo pilsētu pirmo reizi.

Slavenākais Kopenhāgenas simbols ir Mazā Nāriņa – uz piekrastes akmens sēdošā bronzas figūra ir Hansa Kristiāna Andersena tāda paša nosaukuma pasakas (Den Lille Havfrue – dāņu val.) galvenā varone. Pieminekļa autors ir Edvards Eriksens (Edvard Eriksen), skulptūra ir neliela - vien 1.25 augsta un sver 175 kg. Šobrīd mazajai nāriņai jau ir vairāk nekā 110 gadu, skulptūra tika atklāta 1913. gada 23.augustā.

Katru dienu pulksten 12 laukumā pie Amalienborgas pils notiek Karaliskās gvardes goda sardzes maiņa notiek. Tas ir vērienīgs muzikāli-teatralizēts uzvedums. Karaliskās gvardes goda sardze pie pils atrodas 24 stundas diennaktī; raksturīgs dāņu gvardu formastērpa elements ir cepures no lāčādas. Noteikti izmanto iespēju apmeklēt arī pašu Amalienborgas pili un iejūties karalisko interjeru atmosfērā

Tivoli atrakciju parks ir kas vairāk par vienkāršu izklaidi. Šeit var atrast īsto Kopenhāgenas noskaņu. Izgaršot Kopenhāgenas garšas un vienkārši aizmirsties. Tivoli parks dibināts 1843.gadā un ir otrs vecākais atrakciju parks pasaulē. Ieejai Tivoli dārzos nepieciešama biļete, kā arī papildus jāpērk biļetes uz katru atrakciju, ko vēlies izbaudīt. Ja esi aktīvs sajūtu mednieks, tev noderēs īpaša biļete, kas dod iespēju bez ierobežojumiem izmēģināt visas atrakcijas, gan ņem vērā, ka to ir vairāk nekā 30.

Kopenhāgenas panorāmas skati vislabāk vērojami no apaļā torņa Rundetaarn. Tornī augšā uzkāpt var pa šaurām spirālveida kāpnēm, tādēļ šeit bieži veidojas rindas. Pašā augšā atrodas Eiropā vecākā astronomiskā laboratorija, ko līdz 1861.gadam izmantoja Kopenhāgenas universitāte, tās apmeklējums ir iekļauts biļetē, Ieeja iekļauta arī ar Copenhagen Card.

Labi skati paveras arī no Vor Frelsers Kirke, barokālās katedrāles torņa. Baznīcas apmeklējums ir bez maksas, par uzkāpšanu tornī ir jāmaksā. Tornis slēgts stipra vēja un lietus laikā. Torņa augstums ir 90m, lai sasniegtu virsotni, jākāpj 400 pakāpieni. Torņa apmeklējums ir iekļauts Copenhagen Card.

Kādreizējais Kopenhāgenas brīvdomātāju kvartāls Kristiānija jau sen kļuvis par tūristisku vietu un vienu no galvenajiem Kopenhāgenas apskates objektiem. Iepriekšējo gadu auru šobrīd var vien nojaust, bet, lai izjustu Kristiānijas īsteno šarmu, ieteicams gida lomu uzticēt kādam no vietējiem "mohikāņiem", kurš parādīs tūristu pūļiem nepieejamas vietas.

Ko apskatīt Stokholmā?

Foto: Oleksiy Mark/Shutterstock

Stokholma, ko mēdz dēvēt arī par "Ziemeļu Venēciju", ir skaista, labiekārtota pilsēta ar milzīgu skaitu muzeju, baznīcu, piļu un vēsturisku vietu, kuras piesaista tūristus gluži kā magnēts. Tāpēc, ja esi Stokholmā vien uz pāris dienām, ir svarīgi saplānot laiku, lai varētu to izmantot maksimāli produktīvi.

Vari sākt pilsētas iepazīšanu no Kungsträdgården laukuma. Blakus laukumam ir parks, kur visu gadu notiek festivāli, izstādes, krāmu tirgi. Pēc tam vari doties uz Rātsnamu, vienu no slavenākajām Stokholmas ēkām. Mūsdienās ēku izmanto dome un pilsētas centrālā pārvalde. Līdz ar laulību reģistrāciju šeit notiek arī banketi par godu Nobela prēmijas laureātiem.

Riddarholmen sala un Stadsholmen sala veido Stokholmas vēsturisko centru, kur atrodas tiesas un valdības struktūras. Riddarholmen baznīca paceļas virs Riddarholmen salas. Tā ir viena no vecākajām ēkām pilsētā un Zviedrijas karaļu kaps. No salas pa Riddarholmsbrunn tiltu var nokļūt Gamla Stan (vecpilsētā), kas saglabājusi viduslaiku izskatu un garu. Šeit atrodas Karaliskā pils un Nobela muzejs. Karaliskā pils ir pašreizējā Zviedrijas karaļa rezidence. Pilī atrodas vairāki muzeji, kuros apskatāmi Zviedrijas karaļu dārgumi.

Kā alternatīvu brīvā laika pavadīšanas iespēju Stokholmā varat doties ar prāmi no Stokholmas Skeppsbron krastmalas uz Djurgarden salu, ko zviedri iesaukuši par muzeja salu. Šeit ir dažādi muzeji: botāniķi, grupas ABBA muzejs, pasakainais muzejs Junibacken ar Karlsonu un trollīšiem Muminiem. Ziemeļu muzejā ir kolekcija, kas iepazīstina ar Skandināvijas īpatnībām.

Ir vērts pieminēt arī Stokholmas metro, kas ir viens no skaistākajiem metro pasaulē un kuru pamatoti var saukt par atsevišķu apskates objektu Stokholmā. Nepalaidiet garām braucienu pa garāko mākslas galeriju pasaulē - kā bieži sauc Stokholmas metro.

Stokholma ir dārga pilsēta, un, protams, tas pats attiecas arī uz pārtiku. Ir vairākas iespējas, kur ietaupīt naudu un garšīgi paēst. Pirmkārt, ir biznesa pusdienas, kas pieejamas gandrīz visos Stokholmas restorānos. Biznesa pusdienas ēdienkartē ir norādītas kā Dagens rätt un parasti tās ir atvērtas no pulksten 11 līdz 14. Vēl viena iespēja garšīgam, lētam ēdienam Stokholmā ir Zviedrijas iekštelpu tirgi. Dažas no populārākajām ir pārtikas galerijas Söderhallarna, Hötorgshallen un Östermalms Saluhall. Šīs ir zviedru iecienītākās vietas, kur iegādāties svaigu pārtiku un garšīgas uzkodas.

***

2024. gada vasaras sezonā RIX Rīgas lidosta piedāvā savienojumus ar vairāk nekā 100 tiešo regulāro un čartera lidojumu galamērķiem. Regulārus lidojumus no Rīgas nodrošina aviokompānijas airBaltic, AEGEAN, British Airways, Finnair, LOT Polish Airlines, Lufthansa, Norwegian, Ryanair, Transavia, Turkish Airlines, Uzbekistan Airways un Wizz Air. Savukārt no šā gada oktobra lidojumus no Rīgas uz Dubaiju uzsāks arī aviokompānija flydubai.

Vasaras sezonas RIX galamērķu karte apskatāma šeit.

No Rīgas lidostas ir pieejami tiešie lidojumi uz rakstā minētajiem Ziemeļvalstu galamērķiem:

  • Oslo – airBaltic, Norwegian, Ryanair;
  • Tronheima – Norwegian;
  • Kopenhāgena – airBaltic, Norwegian;
  • Stokholma – airBaltic, Norwegian, Ryanair.

Raksts tapis sadarbībā ar RIX Rīgas lidostu.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu