Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Latviešu valodas aģentūras nākotne neskaidra; ministrija komentāros izvairīga (1)

Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārā sekretāre Silvija Reinberga piedalās Latvijas Studentu apvienības kārtējā kongresā Rīgas Tehniskās universitātes auditoriju mājā "Domus Auditorialis".
Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārā sekretāre Silvija Reinberga piedalās Latvijas Studentu apvienības kārtējā kongresā Rīgas Tehniskās universitātes auditoriju mājā "Domus Auditorialis". Foto: Zane Bitere/LETA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) izvairīgi komentē iespējamo Latviešu valodas aģentūras (LVA) reorganizāciju, to iekļaujot jaunā valsts iestādē.

Zvērināta advokāte Kristīne Jarinovska tviterī apgalvoja, ka ceturtdien, 20.jūnijā, IZM vadības sēdē esot paziņots, ka LVA šobrīd netiks pakļauta reorganizācijai. Viņa iepriekš arī aicināja Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču iestāties pret LVA reorganizāciju.

IZM parlamentārā sekretāre Silvija Reinberga (JV) aģentūrai LETA atklāja, ka sēdē kolēģi īsumā iepazīstināti ar reorganizācijas kopējo plānu, vairāk koncentrējoties uz Valsts izglītības attīstības aģentūru (VIAA) un Valsts izglītības satura centru (VISC).

"[Plānotā reorganizācija] ir par to, lai tieši stiprinātu VIAA un VISC kompetences, lai tieši stiprinātu šīs institūcijas vienuviet," pauda Reinberga.

Arī sākotnējais plāns esot paredzējis par LVA domāt otrajā posmā. "Teikt, ka ar LVA plāns ir pavisam atlikts, par to vadības sanāksmē mēs nerunājām," sacīja parlamentārā sekretāre.

Jau ziņots, ka IZM piedāvā vienā izveidot Valsts izglītības satura un inovāciju aģentūru (VISIA), kurā apvienotu VISC, VIAA un LVA.

Šāds IZM paziņojums satraucis sabiedrības pārstāvjus, izglītības un kultūras darbiniekus. Viņuprāt, LVA reorganizācija varētu pazemināt valsts valodas politikas statusu "tikai līdz apmācībai imigrantiem un mācīšanai skolā".

Reaģējot uz izskanējušo satraukumu, IZM paziņoja, ka jaunās aģentūras izveide pavērs plašāku pieeju resursiem valsts valodas politikas stiprināšanā. Ministrija noliedz, ka VISIA varētu apdraudēt valsts valodas politikas kā atsevišķas politikas lomu.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu