Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Aptauja: Lepēnas partija un labējie populisti var iegūt absolūto vairākumu Francijas parlamentā (3)

Marina Lepēna
Marina Lepēna Foto: AFP/SCANPIX

Jūnija beigās Francija ievēlēs jaunu parlamentu. Saskaņā ar nesen veiktu aptauju labējie populisti tajā varētu iegūt absolūto vairākumu – no 250 līdz 300 mandātiem. Absolūto vairākumu Nacionālajā asamblejā nodrošina 289 vietas. Tikmēr pašreizējā prezidenta Emanuela Makrona liberāļu nometnei prognozes ir visai drūmas.

Šādi rezultāti tika iegūti aptaujā, ko pēc žurnāla “Le Nouvel Obs” pasūtījuma veica “Odoxa” institūts. Saskaņā ar aptaujas datiem 30.jūnijā pirmajā vēlēšanu kārtā Marinas Lepēnas Nacionālā apvienība (RN) saņemtu 33% balsu, apsteidzot kreisi zaļo vēlēšanu aliansi, kas startē ar nosaukumu Jaunā tautas fronte un var rēķināties 28% balsu. Prezidenta Emanuela Makrona liberālā nometne saņemtu 19% balsu.

Pēc vietu skaita parlamentā tas RN nodrošinātu vairākumu. Saskaņā ar aptaujas datiem 160 līdz 210 deputātu mandātu pienāktos kreisajiem, 70 līdz 120 – prezidenta nometnei, bet 10 līdz 50 deputātu pienāktos konservatīvajiem republikāņiem un galēji labējiem. No aptaujas izriet, ka vēlētāju aktivitāte būs ap 64%.

Citā “Ifop Fiducial” aptaujā, kas veikta pēc raidorganizācijas LCI, laikraksta “Le Figaro” un “Sud Radio” pasūtījuma, RN ir 35%. Saskaņā ar aptaujas datiem 29% vēlas balsot par kreiso Jauno tautas fronti un 21,5% - par prezidenta nometni.

Saskaņā ar ik dienu veiktās aptaujas datiem RN iegūtu 200 līdz 240 vietas, Jaunā tautas fronte – 180 līdz 210 vietas, prezidenta nometne – 110 līdz 180 vietas, bet konservatīvie republikāņi un citas labējās partijas – 40 līdz 60 vietas. Šie rezultāti jāinterpretē “piesardzīgi”, ņemot vērā dažādās iespējas otrajā vēlēšanu kārtā 7.jūlijā, teikts publikācijā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu