Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Latvijā pirmoreiz pārstādītas cilmes šūnas multiplās sklerozes pacientei

RAKUS Neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikas virsārste Daina Pastare
RAKUS Neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikas virsārste Daina Pastare Foto: Ekrānuzņēmums no video

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) veiksmīgi īstenota cilmes šūnu transplantācija 23 gadus vecai multiplās sklerozes pacientei. Šī ir pirmā šāda veida operācija Latvijā, kas, ja ne pilnībā izārstēs, tad cerams, ka vismaz palēninās šīs slimības attīstību, vēsta LTV “Dienas ziņas”.

Ne ratiņkrēslā, bet savām kājām 23 gadus vecā sieviete devās mājās no Austrumu slimnīcas pēc veiksmīgās cilmes šūnu transplantācijas. Diagnoze viņai būs uz mūžu, bet ir cerība, ka slimība noritēs lēnāk. Ka viņa atkal varēs staigāt un nebūs smagi traucējumi. Multiplā skleroze ir saslimšana, kad cilvēka paša imunitāte darbojas pret viņu. Bieži to atklāj tieši gados jauniem cilvēkiem.

Šo slimību nevar izārstēt, bet ar efektīviem medikamentiem var bremzēt tās gaitu un novērst paasinājumus. Latvijā zāles šai slimībai pilnībā apmaksā valsts, taču ir pacienti, kuriem tās nelīdz.

"Jūtamies priecīgi, ka pacientei nebija jāvāc ziedojumi, ka ļoti augsta līmeņa profesionāla palīdzība ir iespējama mūsu slimnīcā. Mēs, protams, lepojamies ar to,"

sacīja RAKUS Neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikas virsārste Daina Pastare.

Cilmes šūnu transplantācija RAKUS tiek veikta jau gadiem, taču tieši multiplās sklerozes pacientei tā veiksmīgi notikusi pirmo reizi.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu