Lai svētki nepārvērstos traģēdijā: kā līgot droši? Komentē ārsti

Ugunskurs pasākumā "Rīgas mežu" Gaujas mežniecībā Jūdažu ciemā, kur izvēlas divas galvenās Rīgas Ziemassvētku egles, kas rotās Doma laukumu un Rātslaukumu.
Ugunskurs pasākumā "Rīgas mežu" Gaujas mežniecībā Jūdažu ciemā, kur izvēlas divas galvenās Rīgas Ziemassvētku egles, kas rotās Doma laukumu un Rātslaukumu. Foto: Zane Bitere/LETA

Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca (TOS) aicina iedzīvotājus Jāņu brīvdienās rūpēties par savu drošību, lai izvairītos no nevajadzīgām traumām un nelaimes gadījumiem, informēja slimnīcas sabiedrisko attiecību konsultante Lāsma Līga Reisa.

Jāņi ir ne vien zināmi ar tradīciju lēkt pāri ugunskuram, bet arī apdegumiem, kas radušies no tās. Lai izvairītos no apdegumiem, TOS aicina vienmēr uzturēt drošu attālumu no atklātas liesmas un uzraudzīt bērnus. Ja tomēr ir vēlme lēkt pāri ugunskuram, jāpārliecinās, ka apģērbs nav viegli uzliesmojošs, kā arī jāizvērtē savas spējas un ugunskura lielumu.

TOS arī aicina pārliecināties, ka ugunskura vieta ir izvēlēta pareizi, izvairoties to veidot tuvu kokiem, krūmiem vai sausai zālei, kā arī turēt tuvumā dzēšanas līdzekļus, piemēram, ūdeni vai smiltis. Ja tomēr gadās iegūt apdegumu, pirmkārt, jānovērtē apdeguma pakāpe.

Apdegumus var iedalīt pēc smaguma pakāpes - virspusēji, daļēji dziļi un dziļi apdegumi. Virspusēju apdegumu gadījumā āda kļūst sarkana un sāpīga - šajā gadījumā nekavējoties jāatdzesē apdeguma vieta zem auksta tekoša ūdens vismaz 10 minūtes. Ja apdegums ir viegls, pēc atdzesēšanas jāuzklāj antiseptisks krēms vai ziede un jāpārklāj tas ar sterilu pārsēju. Savukārt, ja uz ādas rodas pūslīši vai āda kļūst baltāka vai pat tumsnēja, nekavējoties jāmeklē medicīniskā palīdzība.

Lūzumi un sastiepumi tiek gūti ne vien lecot pāri ugunskuram, bet arī piedaloties sportiskās aktivitātēs vai neuzmanīgi pārvietojoties dabā. Lai izvairītos no šādām traumām, TOS aicina pārliecināties, ka vide ir droša un būt piesardzīgiem. TOS ārsti saprot, ka šādus negadījumus nevar paredzēt, tomēr, ja tiek gūta trauma, tad ievainoto vietu vajadzētu imobilizēt un izvērtēt savu labsajūtu. Ja pēc kritiena vai traumas ekstremitāte ir apsārtusi un pietūkusi, nav jācenšas to kustināt, bet gan jāuzliek auksta komprese un jāmeklē medicīniskā palīdzība. Gadījumos, kad persona krīt un iespējami traumē muguru vai kaklu, svarīgi ir cilvēku nekustināt un izsaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Virtuve svētku ietvaros arī ir visai traumatiska vieta. Bieži vien, steidzot sagriezt pēdējos salātus vai citus našķus svētku galdam, viss notiek steigā un tiek gūti kā viegli, tā dziļi griezumi vai brūces. Konkrētas receptes, kā pasargāt sevi no sagriešanās gan nav, tomēr TOS norāda, ka nekas slikts nenotiks, ja svētku galdā našķus cels 15 minūtes vēlāk. Uzmanība un piesardzība var ietaupīt cilvēku laiku, jo pēcāk nebūs jānodarbojas ar brūces apkopšanu.

Ja tomēr gadās gūt griezumu vai brūci, pirmkārt, tā jānoskalo zem tīra, auksta tekoša ūdens, lai mehāniski izskalotu netīrumus un samazinātu asiņošanu. Pēc tam brūce jāapstrādā ar antiseptisku šķīdumu un jānosedz ar sterilu marles pārsēju vai plāksteri. Uz brūces iespējams izdarīt spiedienu, lai mazinātu asiņošanu, tomēr dziļu brūču gadījumā vai arī, ja asiņošana nemazinās, TOS ārsti aicina vērsties pie ārsta.

Atbildīga alkohola lietošana arī ir būtiska svētku periodā, jo alkohols var ietekmēt reakcijas spējas un līdzsvaru, izraisot nelaimes gadījumus. Alkohola lietošanai kopumā ir negatīvas sekas uz veselību, tomēr TOS saprot, ka "Jāņi nav Jāņi bez alus kausa un Jāņu siera". Pēc alkohola lietošanas TOS aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem - nevadīt transportlīdzekļus, tostarp velosipēdus un skrejriteņus, kā arī izvairīties no piedalīšanās sporta aktivitātēs, jo cilvēks var kļūt neveikls un viņa reakcija tiek aizkavēta. Pārgalvīga rīcība alkohola reibumā var izraisīt nopietnas traumas, turklāt alkohola ietekmē var nebūt iespējams uzreiz novērtēt traumas smagumu, tāpēc ir būtiski dot sev laiku atpūsties un atgūties.

Pirms svētkiem TOS iesaka arī pārbaudīt savu pirmās palīdzības komplektu. Sagatavoties ir ļoti svarīgi, jo traumas gadījumā būs drošāk, ja būsiet gatavi sniegt pirmo palīdzību. Būtiski ir, lai komplekts būtu viegli pieejams un tajā būtu nepieciešamie līdzekļi, piemēram, plāksteri, sterili pārsēji, elastīgā saite, antiseptiski līdzekļi un pretsāpju medikamenti. TOS aicina arī rūpīgi pārbaudīt to derīguma termiņus un papildiniet trūkstošos materiālus, kā arī nelietot medikamentus pēc alkohola lietošanas.

"Līgo svētki ir laiks, kad mēs baudām kopā būšanu un svētku prieku, tomēr nevajadzētu aizmirst par drošību. Plānojot svētkus, pārliecinieties, ka esat sagatavojušies dažādām situācijām un ievērojat drošības pasākumus. Mūsu mērķis ir nodrošināt, ka jūs varat svinēt droši un ka nav nepieciešamības svētku kulminācijā viesoties mūsu traumpunktā," uzsver TOS traumpunkta - uzņemšanas nodaļas vadītājs Guntis Naglis.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu