10 izplatītākās kļūdas, kuras pieļaujam, ikdienā tīrot zobus

Egoiste
Foto: Shutterstock

Zobu tīrīšana ir svarīga ikdienas mutes dobuma higiēnas sastāvdaļa – to mums māca jau bērnībā! Tomēr, veicot šo it kā ierasto rutīnu aplam, mēs varam nodarīt būtisku kaitējumu mūsu mutes veselībai. Lai gūtu labumu no zobu tīrīšanas, ir svarīgi to darīt pareizi! Par 10 kļūdām, ko cilvēki pieļauj, tīrot zobus, stāsta Apotheka sertificētā farmaceite Laila Zālīte.

1. Pārāk stipra tīrīšana

"Par to vislabāk liecina zobu birstes atliektie sari. Ja zobu sukas sari ir izpletušies – tas nozīmē, ka par stipru švīkā un berz," uzsver Apotheka sertificētā farmaceite Laila Zālīte. Patiesībā šī ir visizplatītākā kļūda, ko cilvēki pieļauj, tīrot zobus. "Maldīgi ir domāt, ka spēks un spars garantē efektīvāku zobu notīrīšanu. Nozīme ir ar zobu suku veikto kustību virzienam. Turklāt, pārāk spēcīgi tīrot zobus, mēs varam ātri vien sabojāt zobu emalju, izraisīt smaganu asiņošanu, to atkāpšanos un iedzīvoties zobu jutīgumā," stāsta farmaceite.

2. Zobu suka ar pārāk cietiem sariem

Pārāk cietas zobu birstes izmantošana var izraisīt zobu emaljas un smaganu audu bojājumus, kā arī sāpes, tīrot zobus. "Izvēloties zobu birsti, es iesaku izmantot mīkstāko, ko varat atrast. Lietojot mīkstu vai vidējas cietības zobu birsti, būs krietni efektīvāks rezultāts aplikuma noņemšanā un samazināsies smaganu saslimšanu risks," iesaka Laila Zālīte.

Foto: Shutterstock

3. Nepietiekami bieža zobu sukas nomaiņa

Lielākā daļa cilvēku maina zobu birstes divas reizes gadā. Tomēr ar to ir par maz. Zobārsti iesaka mainīt zobu birsti ik pēc trim mēnešiem. "Tas nav stāsts tikai par mutes higiēnu, bet par to, ka zobu birste parasti pēc trim mēnešiem zaudē efektivitāti," stāsta farmaceite Laila Zālīte.

4. Nepareizas zobu pastas lietošana

Zobu pastu klāsts ir ļoti daudzveidīgs – kā izvēlēties sev atbilstošāko? "Jāatceras, ka galvenais uzdevums zobu pastai ir rūpēties par mutes dobuma veselību, higiēnu un svaigumu. Tīrot zobu pasta atbrīvo no aplikuma, notīra arīdzan smaganas, mēli un gļotādu mutes dobumā. Tā tiek novērsta kariesa rašanās un zobakmens veidošanos, gingivīts un periodontīts. Zobi jātīra ar fluorīdus saturošu zobu pastu, bet zobārsts vai zobu higiēnists var ieteikt papildu līdzekļus, piemēram, zobu diegu, zobstarpu birstītes, periodisku mutes skalojamo līdzekļu, gelu vai citu preparātu lietošanu. Konsultējieties ar savu zobārstu vai farmaceitu, lai piemeklētu sev atbilstošāko zobu pastu!" aicina farmaceite.

5. Mēles netīrīšana

Cilvēka mēle ir baktēriju magnēts, tāpēc visbiežāk arī sliktas elpas cēlonis. "Kad esi pabeidzis zobu tīrīšanu, notīri arī mēli. To var darīt ar to pašu zobu birsti vai speciālu skrāpi. Uzreiz sajutīsi, ka tas samazinās baktēriju skaitu mutē un uzlabos elpu," tā Laila Zālīte. Speciālo skrāpi labi aizstāj arī sudraba tējkarotīte, kas kalpos gadu desmitiem.

6. Nepietiekami ilga zobu tīrīšana

Zobus nepieciešams tīrīt divas trīs reizes dienā, pēc katras ēdienreizes, ikreiz tīrīšanai atvēlot divas līdz trīs minūtes. Tīrīšanas laikā jāpievērš uzmanība, lai tiktu notīrīti visi zobi un virsmas, kā arī neberžot, ar maigām kustībām notīrīta mēle. 

Foto: Shutterstock

7. Katru reizi tīrām ar vienu kustību tehniku

Ja vienmēr sāc ar zobu tīrīšanu augšējā labajā stūrī un beidz apakšējā kreisajā stūrī, pastāv liela iespēja, ka kāda zobu rindas daļa netiek iztīrīta pietiekami. "Lai to novērstu, mainiet zobu tīrīšanas modeli un virzienus. Tas var prasīt apzinātu domāšanu, taču nodrošinās, ka visi jūsu zobi tiek pareizi iztīrīti!"

8. Nepareizs zobu tīrīšanas leņķis

Pieaugušam cilvēkam vissvarīgākās vietas, kas jātīra, ir gar smaganu līniju, starp zobiem un zobu aizmugure. Tīrīšana jāveic 45 grādu leņķī pret smaganu līniju, īpašu uzmanību pievēršot dzerokļu daļai mutes aizmugurē. Sukas galvu no zoba uz zobu pārvieto ar nelielām apļveida kustībām. Lai labāk piekļūtu katram zobam, mēģini ar kreiso roku tīrīt zobus mutes labajā pusē un otrādi – ar labo kreisajā.

9.  Zobu diega nelietošana

Tā ir liela kļūda mutes dobuma higiēnā. Zobu birste var sasniegt tikai noteiktas zobu daļas, un, lai kārtīgi notīrītu zobus, jāizmanto arī zobu diegs. "Ja neesi pieradis lietot zobu diegu katru dienu, vari sākt pamazām, līdz izveidosies paradums. Diega lietošana palīdzēs izvairīties no mīkstā aplikuma sacietēšanas, novērst sliktu elpu, un zobos retāk veidosies caurumi," stāsta farmaceite Laila Zālīte. Aptiekās zobu diegi pieejami plašā klāstā – diega vai lentītes veidā, ar piparmētru garšu vai bez, u.c.

10. Neregulāras vizītes pie higiēnista vai zobārsta

Pat tad, ja nav novērojamas nekādas sūdzības vai diskomforts, pie zobārsta uz pārbaudi jādodas vienu reizi gadā, bet pie higiēnista – divas reizes gadā. Vairums mutes dobuma saslimšanu sākotnēji noris bez simptomiem, tāpēc ir svarīgi veikt pārbaudes, lai pārliecinātos par mutes dobuma veselību un laikus diagnosticētu izmaiņas.

Ja izvairīsimies no iepriekš minētajām kļūdām, zobi būs veselāki, kalpos ilgāk un būs smaids, kas pašiem patīk!

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu