Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Ieviesīs jaunas dzīvnieku labturības un aizsardzības prasības

Kaķis.
Kaķis. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Valdība otrdien, 25. jūnijā, apstiprināja jaunas prasības mājas dzīvnieku specializētajām tirdzniecības vietām un to reģistrācijas kārtībai, lai uzlabotu dzīvnieku labturību un aizsardzību tirdzniecībā, informēja Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Tāpat paredzēts stingrāk regulēt specializēto tirdzniecības vietu darbinieku apmācību labturībā un dzīvnieku aizsardzībā, kā arī aktualizēt specializēto tirdzniecības vietu reģistrēšanu.

Jaunie noteikumi paredz, ka suņus, kaķus un mājas seskus no 1.jūlija vairs nedrīkstēs tirgot specializētā tirdzniecības vietā, jo šīm mājas dzīvnieku sugām tirdzniecības vietā nav iespējams nodrošināt atbilstošu labturības līmeni.

Ministrijas pārstāvji norāda, ka jaunais regulējums paredz, ka specializētajām mājas dzīvnieku tirdzniecības vietām jāiekārto telpas vai nodalītas vietas tirdzniecībai paredzēto dzīvnieku turēšanai, dzīvnieku barības uzglabāšanai, dzīvniekiem paredzēto pakaišu uzglabāšanai un dzīvnieku kopšanai nepieciešamā inventāra un dezinfekcijas līdzekļu uzglabāšanai.

Tāpat regulējumā minēts, ka dzīvnieki, atbilstoši to sugai un šķirnei, jātur sprostā, akvārijā vai terārijā, kurā nodrošināts atbilstošs mikroklimats, barība un dzeramais ūdens, kā arī pietiekami liela platība, lai dzīvnieks varētu stāvēt, gulēt, kustēties un izpaust savai sugai raksturīgu uzvedību.

Noteikumos arī ir pilnveidotas prasības specializētās tirdzniecības vietas darbinieka apmācībai dzīvnieku labturībā un aizsardzībā, kas stāsies spēkā 2025.gada 1.janvārī. Patlaban regulējumā noteikts, ka specializēto tirdzniecības vietu darbiniekam jābūt apmācītam tirdzniecībā esošo dzīvnieku labturībā. Savukārt jaunais regulējums nosaka, kādas personas drīkst veikt apmācību, kā arī personas, kurām apmācības nav nepieciešamas.

Noteikumos noteikts apmācību programmas saturs un apjoms, kā arī pārbaudījuma norises kārtība. Tāpat vismaz vienam specializētās tirdzniecības vietas darbiniekam apmācības jāapgūst reizi piecos gados.

Ieviesīs jaunas prasības dzīvnieku patversmēs un viesnīcās

No 1.jūlija patversmju un viesnīcu darbībā paredzēta lielāka loma praktizējošajiem veterinārārstiem, informēja Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Ministrijas pārstāvji norāda, ka patversmēs nonāk dzīvnieki ar nezināmu izcelsmi un nezināmu veselības stāvokli, tāpēc patversmei, uzņemot tajā dzīvnieku, nostiprināta prasība par veterinārmedicīnisku aprūpi.

Noteikumi nosaka, ka dzīvnieku patversmes praktizējošam veterinārārstam jānodrošina ne tikai dzīvnieku veterinārmedicīniskā aprūpe, bet arī mājas dzīvnieku apzīmēšana, reģistrēšana datubāzē un vakcinēšana pret trakumsērgu, kā arī pienākumi dzīvnieka atsavināšanai.

ZM pārstāvji atzīmē, ka dzīvnieku patversmes mērķis ir nodrošināt patversmē uzņemtā dzīvnieka atdošanu esošajam dzīvnieka īpašniekam vai atsavināšanu jaunam īpašniekam pēc iespējas īsākā laikā. Noteikumu projekts papildina līdzšinējās prasības par obligātu suņa apzīmēšanu un reģistrāciju datubāzē un prasību par kaķa obligātu apzīmēšanu un reģistrāciju mājas dzīvnieku datubāzē.

Atsavinot dzīvnieku jaunam īpašniekam, mājas dzīvniekam jābūt apzīmētam ar mikroshēmu, vakcinētam pret trakumsērgu un reģistrētam datubāzē, kā arī tam jābūt izsniegtai mājas dzīvnieka pasei. Ja, atsavinot dzīvnieku, tam jānodrošina veterinārmedicīniskā aprūpe, tad dzīvnieku patversmes praktizējošajam veterinārārstam jāizsniedz izziņa par dzīvnieka veselības stāvokli un nepieciešamo ārstēšanu.

Dzīvnieku patversme drīkstēs turēt un atsavināt suni, kaķi vai mājas sesku tikai tad, ja dzīvnieks būs sterilizēts un šis fakts būs reģistrēts datubāzē.

Tāpat noteikumos noteikta dzīvnieku patversmju un dzīvnieku viesnīcu reģistrācijas vai apstiprināšanas, darbības apturēšanas, kā arī reģistrācijas un apstiprināšanas anulēšanas kārtība un prasības telpām, aprīkojumam, inventāram un personālam.

Tāpat noteiktas prasības par informācijas iesniegšanu Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) pirms patversmes vai viesnīcas darbības uzsākšanas un reģistrēšanas, kā arī vispārīgās prasības patversmes vai viesnīcas ierīkošanai un nosacījumi dzīvnieku turēšanai patversmē.

ZM pārstāvji uzsver, ka mājas dzīvnieka īpašniekam ir pienākums rūpēties par dzīvnieka labturību un veselību, apzīmēšanu, vakcinēšanu pret trakumsērgu un reģistrēšanu mājas dzīvnieku datubāzē. Dzīvnieka ievietošana patversmē bieži saistīta ar dzīvnieka īpašnieka nevērīgu attieksmi pret saviem pienākumiem vai ar ārkārtas situācijām, kad dzīvnieka īpašnieks vairs nespēj sniegt tam aprūpi. Tādēļ jau pirms dzīvnieka paņemšanas svarīgi izvērtēt un gūt pilnīgu pārliecību par iespējām tam nodrošināt pilnvērtīgu aprūpi.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu