Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

FOTO Rinkēvičs: Spānija un Latvija iestājas par skaidros noteikumos balstītu starptautisko kārtību

Spānija un Latvija iestājas par skaidros noteikumos balstītu starptautisko kārtību, laikā, kad saskaramies ar agresijas pieaugumu pasaulē, uzsvēra Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs oficiālajās pusdienās par godu Spānijas karaļa Felipes VI oficiālajai vizītei Latvijā.

Kā informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra komunikācijas speciāliste Elīna Kresa, Rinkēvičs akcentēja, ka 1921.gadā Spānija atzina Latvijas neatkarību, kas bija pamats abu valstu ilgstošajai draudzībai, kas balstās Eiropas kultūrā un vērtībās.

Latvijas prezidents norādīja, ka Spānija turpināja būt sabiedrotā arī pēc Latvijas neatkarības zaudēšanas, neatzīstot Latvijas pretlikumīgo inkorporāciju Padomju Savienības sastāvā. Rinkēvičs izcēla un pateicās Spānijai par tagadnes ieguldījumu Latvijas un Baltijas reģiona drošības stiprināšanā, kas ir "nenovērtējami svarīgs".

Rinkēvičs pateicās par Spānijas klātbūtni Latvijā NATO paplašinātās kaujas grupā jau no tās pirmajām dienām - Spānija veido otro lielāko sabiedroto kontingentu Latvijā. Tāpat Valsts prezidents Latvijas vārdā pateicās Spānijai par valsts debesu un gaisa telpas aizsargāšanu.

Latvijas prezidenta ieskatā abas valstis vieno pārliecība par nepieciešamību turpināt sniegt atbalstu Ukrainai līdz tās uzvarai pār agresoru. Tāpat Latviju un Spāniju vieno rūpes par situāciju Tuvajos Austrumos un plašāku reģionālās eskalācijas risku.

"Mēs zinām, kur ir Latvija un kur - Spānija. Bet mums ir kopīga robeža. Eiropas Savienības robeža. Mums - austrumu robeža. Jums - dienvidu jūras robeža. Un izaicinājumi patiesībā ir ļoti līdzīgi. Līdz ar to mēs izprotam viens otru un varam mācīties viens no otra," pauda Rinkēvičs.

Valsts prezidents pievērsās arī Spānijas un Latvijas kultūrai, proti, Spānijas kultūras mantojums ir klātesošs Latvijas iedzīvotāju ikdienā, savukārt Spānijā lasa latviešu literātu darbus. Tāpat uz Latvijas skatuvēm skan spāņu komponistu darbi un tiek rādītas spāņu dramaturgu lugas.

Rinkēvičs uzsvēra, ka pērn rīdziniekiem bija iespēja izbaudīt Prado muzeja darbu reprodukcijas. Savukārt septembrī Latvijas Nacionālajā Mākslas muzejā uzmanības centrā būs Spānijas mākslinieki no Mariano Fortuni līdz Pablo Pikaso. Valsts prezidents pauda prieku, ka Latvijas skolās ir aizvien lielāka interese apgūt spāņu valodu.

"Jau šobrīd daudzi Latvijas studenti izvēlas apmaiņas programmās studēt tieši Spānijā. Un atgriežas ar vismaz elementārām spāņu valodas zināšanām, jaunām draudzībām un mīlestību pret jūsu valsti. Esmu gandarīts arī par Spānijas studentu interesi par mācībām šeit. Viņi izvēlējušies no saulainās dzimtenes pārcelties uz šejieni, kur ziemā kļūst tiešām tumšs," akcentēja Valsts prezidents.

Tāpat viņš norādīja, ka Latviju un Spāniju vieno arī tiekšanās uz izaugsmi. Latvijas prezidents klāstīja, ka Spānija ir nozīmīgs tirdzniecības partneris Latvijai. Tāpat Latvija ir atvērta ekonomisko saišu stiprināšanā, it īpaši informācijas, komunikāciju un mākslīgā intelekta tehnoloģiju jomās.

TVNET jau rakstīja, ka otrdien Latvijā oficiālā vizītē ieradās Spānijas karalis Felipe VI, kuram paredzētas tikšanās ar valsts augstākajām amatpersonām - Rinkēviču, Saeimas priekšsēdētāju Daigu Mieriņu (ZZS) un Ministru prezidentu Eviku Siliņu (JV).

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu