Vai vēlies palīdzēt slimnīcās esošajiem bērniem pārdzīvot stresu? Kļūsti par dakteri klaunu! (2)

TVNET
Foto: publicitātes

Pirms divām nedēļām noslēdzās biedrības “Dr.Klauns” labdarības akcija. Pateicoties savāktajiem ziedojumiem, “Dr.Klauns” sāk uzņemšanu dakteru klaunu jaunajā skolā.

Sešu mēnešu laikā topošie dakteri klauni profesionālu pasniedzēju vadībā apgūs medicīnas klaunādes pamatus, improvizācijas un neverbālā humora prasmes, izveidos personīgo klauna tēlu, mācīsies strādāt pāros ar citiem klauniem, kā arī apgūs bērnu vecuma psiholoģijas un darba specifikas slimnīcas vidē pamatus.

Lasiet tālāk, lai pārliecinātos, vai šī ir jums piemērota profesija, un piesakieties līdz 14. jūlijam – sīkāku informāciju par atlasi un pieteikuma anketu var atrast organizācijas tīmekļa vietnē.

Dakteris klauns kā profesija

Medicīnas klaunāde ir kustība, kas pastāv visā pasaulē. Ar spēles, humora un improvizācijas palīdzību dakteri klauni palīdz mazajiem pacientiem pārdzīvot grūtos brīžus, ar ko viņi saskaras hospitalizācijas laikā, un tas palīdz ātrāk izveseļoties. Dakteri klauni sniedz emocionālu atbalstu ne tikai bērniem, bet arī viņu vecākiem un medicīnas personālam. Galu galā medicīnas klaunāde padara slimnīcas vidi humānāku.

Dakteri klauni nav "animatori" vai "vienkārši jautri cilvēki". Viņi ir profesionāļi, kuri ir absolvējuši dakteru klaunu skolu. Tās ir praktiskas mācības – skolā viņi apgūst klaunādi, improvizāciju, aktiermeistarību, kā arī psiholoģijas pamatus un darba specifiku slimnīcā.

Foto: publicitātes

Kas var kļūt par dakteri klaunu?

Galvenās prasības ir psiholoģiskā stabilitāte, radošums, vēlme mācīties un attīstīties, kā arī spēcīga motivācija kļūt par daļu no dakteru klaunu komandas. Kandidātam uz daktera klauna amatu jābūt vecākam par 18 gadiem, taču vecuma augšējās robežas nav, netiek prasīta arī kāda speciāla izglītība.

"Mēs nemeklējam tikai profesionālus aktierus. Mums ir svarīgs jūsu potenciāls, elastība, gatavība būt radošam dažādās situācijās, vēlme mācīties, mēģināt, kļūdīties – un atkal doties uz priekšu. Jūs sāksiet apgūt daktera klauna mākslu jau skolā... un turpināsiet augt un pilnveidoties visu laiku, kamēr strādāsiet šajā profesijā," skaidro organizācijas “Dr.Klauns” mākslinieciskais vadītājs Igors Narovskis.

Kā notiek skola un cik ilgas ir mācības?

Mācību programma sastāv no vairākiem blokiem: teorētiskās un praktiskās nodarbības aktiermeistarībā un medicīnas klaunādē, darba slimnīcā specifika, bērnu psiholoģijas pamati un citi. Lekcijas un meistarklases vada eksperti no Latvijas un citām valstīm.

Nodarbības notiek divreiz mēnesī nedēļas nogalēs no oktobra līdz martam Rīgā (klātienē) un daļēji tiešsaistē.

Mācību programmas noslēgumā visi topošie dakteri klauni iziet praksi Latvijas slimnīcās kopā ar pieredzējušiem dakteriem klauniem un mentora vadībā.

Foto: publicitātes

Vai tas ir darbs vai vaļasprieks?

Visiem dakteriem klauniem ir pamatdarbs, darbs slimnīcā ir papildu nodarbošanās, tas aizņem dažas stundas nedēļā.

Dakteri klauni saņem honorāru par katru vizīti slimnīcā. Biedrība ‘’Dr. Klauns” regulāri nodrošina profesionālās pilnveides mācības un psiholoģiskas supervīzijas, kā arī visus darbam nepieciešamos materiālus.

Kurās Latvijas pilsētās strādā dakteri klauni?

Šobrīd “Dr.Klauns” darbojas Rīgā (BKUS), Ventspilī, Liepājā, Valmierā, Cēsīs, Daugavpilī un Rēzeknē. Skolā var mācīties cilvēki no jebkuras valsts vietas, bet darbosies topošie dakteri klauni minēto pilsētu slimnīcās.

Ko paši dakteri klauni stāsta par savu mācību gaitu?

“Klauna darbs ļauj man apzināties, ka es daru labu lietu citiem, kas emocionāli palīdz arī man pašam,” atklāj Māris Krupenkovs. Māris ir sporta preču tirdzniecības uzņēmuma “Intersport Polska” valdes padomnieks Krakovā, Polijā, bet laikā, kad viņš ir Latvijā, strādā kā dakteris klauns.

Par Dr. Klauns skolā pavadīto laiku Māris stāsta tā: “Jutos labi savā kursā, savā jaunajā klaunu ģimenē. Man bija liela vecuma atšķirība ar pārējiem kolēģiem, bet to īsti neizjutu kā problēmu. No pasniedzējiem vienmēr varēju saņemt atbildes, ja bija kas neskaidrs, tas ļoti palīdzēja izaugsmē. Nereti man ienāca prātā – citi maksā bargu naudu, lai tiktu pie šādām meistarklasēm, bet mēs to visu saņemam par velti, turklāt tik augstā līmenī.”

“Ārpus dakteriem klauniem es arī esmu klauns, cenšos to nezaudēt,” tā saka Marija Smirnova, viena no gados visjaunākajām šajā profesijā.

Marija pirmo gadu studē tiesību zinātnes Rīgas Stradiņa universitātē, nodarbojas ar sportu un tiesā futbola spēles.

Marija šādi atceras savas daktera klauna skolas gaitas: “Mācības bija komandas darbs, bija liela komandas sajūta. Sākumā šķita – kā gan mēs atradīsim kontaktu, ja esam tik dažādi, nākam no pilnīgi atšķirīgām jomām?! Bet mēs kopā mācījāmies un kopā darījām, un tas izrādījās tik nereāli forši, īsta burvība. Kad iepazīsti katru, parādās kopīgas intereses, un mūs vienoja pati galvenā – mēs gribam būt dakteri klauni!”

Marija turpina: “Daktera klauna klātbūtne manā dzīvē dod brīvības sajūtu, spēju nebaidīties patiesi reaģēt uz apkārt notiekošo un dažus brīžus dzīvē uztvert vieglāk, ar humoru, ar ironisku skatu, ar ziņkārību un zinātkāri. Jo dakteris klauns ir zinātkārs un arī ziņkārīgs. Tas ļauj parastajā dzīvē ieraudzīt nianses, kaut ko, kam iepriekš nebiju pievērsusi uzmanību. Kopā ar dakteri klaunu mana dzīve kļūst daudz spilgtāka”.

"Mūsu programma izauga no sapņa, iedvesmojoties no medicīniskās klaunādes, kas guvusi panākumus visā pasaulē. Pirms 12 gadiem, pat ticot, ka dakteriem klauniem ir sava vieta un svarīga loma slimnīcās, mēs nevarējām paredzēt, kā mūsu stāsts attīstīsies.

Visus šos gadus mēs darām visu iespējamo, lai dakteri klauni profesionāli pilnveidotos un veidotu ilgtermiņa attiecības ar slimnīcām un personālu. No atsauksmēm mēs zinām, ka gan bērni, gan vecāki gaida viņus ar nepacietību.

Mēs ļoti meklējam jaunus cilvēkus, kuri pievienotos mūsu komandai, jo īpaši darbam reģionālajās slimnīcās. Jo vairāk Latvijā būs profesionālu dakteru klaunu, jo vairāk bērnu saņems nepieciešamo emocionālo atbalstu ārstēšanās laikā.

Ja ticat mūsu darbam un esat gatavi pievienoties mūsu komandai – meklējiet informāciju mūsu mājaslapā un aizpildiet anketu. Mēs jūs gaidām!" saka biedrības “Dr. Klauns” vadītāja Marianna Milovska.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu