Brisele ķeras pie tehnoloģiju gigantiem: "Microsoft" saņēmis brīdinājumu

Foto: SIPA/Scanpix

Brisele apsūdzējusi kompāniju “Microsoft” konkurences kropļošanā: tā iekļāvusi lietotni “Teams” savā “Office” programmu pakotnē. Vairāk nekā desmit gadu laikā šī ir pirmā reize, kad pret šo tehnoloģiju uzņēmumu tiek izvirzītas apsūdzības.

Eiropas Komisija otrdien iesniedza pasaulē vērtīgākajai tehnoloģiju kompānijai sarakstu ar bažām, ka “Microsoft” sniedz platformai “Teams” neapšaubāmas priekšrocības, kas kaitē konkurentiem “Slack” un “Zoom”.

Pirms vairāk nekā 20 gadiem Eiropas Komisija jau bija ierosinājusi lietu pret “Microsoft” saistībā ar operētājsistēmu “Windows” un tās dominējošo stāvokli.

“Esam noraizējušies, ka “Microsoft” dara visu, lai savam produktam “Teams” radītu negodīgas priekšrocības attiecībā pret konkurentiem,” sacīja Eiropas Komisijas viceprezidente konkurences jautājumos Mārgrēta Vestāgere. “Iespējams, ka “Microsoft” piekoptā prakse ir nelegāla. “Microsoft” tagad ir iespēja atspēkot mūsu bažas.”

Aprīlī “Microsoft” paziņoja, ka varētu reaģēt uz regulatoru bažām, atsakoties no “Teams” iekļaušanas “Office” lietotņu pakotnē. Tomēr šāds solis netiek uzskatīts par pietiekamu konkurences kropļošanas mazināšanai.

Eiropas Komisija norāda, ka jaunākās apsūdzības “automātiski nenozīmē”, ka kompānijai būs jāmaksā sods. “Microsoft” arī aktīvi iesaistās, lai izvairītos no juridiskajām problēmām, jo pretējā gadījumā kompānijai būs jāmaksā vairāk nekā 10% no globālajiem ieņēmumiem.

Eiropas Savienība pirmdien paziņoja, ka amerikāņu tehnoloģiju giganta "Apple" lietotņu veikals "App Store" pārkāpj digitālās konkurences noteikumus, kā rezultātā "Apple" draud vairākus miljardus eiro liels sods.

Eiropas Komisija paziņojusi, ka "iPhone" ražotājs nepilda saistības, kas ļauj lietotņu izstrādātājiem "sūtīt" lietotājus ārpus savas "App Store" platformas, neiekasējot par to komisijas maksu.

Tā rezultātā "Apple" paziņoja, ka atliek savu nesen paziņoto mākslīgā intelekta pakalpojumu ieviešanu Eiropā nenoteiktības dēļ, ko radījis nepilnīgs regulējums. Atsaucoties uz ES regulējumu attiecībā uz digitālajiem tirgiem, kompānijas pārstāvis paziņojis, ka uzņēmums netic, ka mākslīgā intelekta pakalpojumi Eiropas tirgū tiks ieviesti jau šogad.

Svarīgākais
Uz augšu