Lietuvā apstiprina divu jaunu mācību poligonu izveidi

TVNET/LETA/BNS
Foto: dpa/scanpix

Lietuvas Valsts aizsardzības padome trešdien apstiprināja divu jaunu nelielu mācību poligonu izveidi Taurages un Šilales rajonos.

Pēc Valsts aizsardzības padomes sēdes Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas galvenais padomnieks nacionālās drošības jautājumos Ķēstutis Budris žurnālistiem teica, ka ir apstiprināta divu poligonu izveide Taurages un Šilales rajonos.

"Plānotās vietas būtu piemērotas rotas lieluma vienības manevriem," viņš piebilda.

Valsts aizsardzības padome arī ieteica abām vietām piešķirt valsts nozīmes objektu statusu un izmantot tiesisko regulējumu to izveidei, lai darbs varētu noritēt ātrāk. Šāds tiesiskais regulējums jau ir piemērots Rūdninku mācību poligona izveidei Šalčininku rajonā.

Aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns ir norādījis, ka zemes meklējumos jaunajiem poligoniem galvenā uzmanība tika pievērsta teritorijām, kurās dominē valsts zeme un ir maz privātu viensētu.

Viņš apliecināja, ka Aizsardzības ministrija jau ir izstrādājusi speciālus likumprojektus par poligonu izveidi, un tos drīzumā paredzēts iesniegt valdībā, un parlaments tos apspriestu pagarinātajā pavasara sesijā.

Kasčūns pauda cerību, ka likumi tiks pieņemti parlamenta rudens sesijas laikā un ka rudenī sāksies jauno mācību poligonu izveide.

Lietuvas amatpersonas meklē jaunas militāro mācību vietas, jo valsts uzņem arvien vairāk sabiedroto spēku un paplašinās pašas valsts bruņotie spēki.

Lietuva veido nacionālo armijas divīziju, lai līdz 2030.gadam tā sasniegtu pilnas operatīvās spējas.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Viļņa un Berlīne vienojās par Vācijas brigādes pastāvīgu izvietošanu Lietuvā. Berlīne plāno to izdarīt līdz 2027.gadam, un lielākā daļa brigādes tiks izvietota Rūdninku poligonā. Lietuva ir apsolījusi līdz tam laikam nodrošināt nepieciešamo infrastruktūru.

Lietuvā rotācijas kārtībā ir izvietots arī amerikāņu karavīru bataljons.

Lietuva arī plāno pakāpeniski sagatavoties vispārējai karaklausībai. Parlaments jūnijā pieņēma iesaukšanas reformu, un tā paredz palielināt iesaucamo skaitu.

Lietuvas prezidenta vadītajā Valsts aizsardzības padomē ir arī premjerministrs, parlamenta spīkers, aizsardzības ministrs un bruņoto spēku komandieris.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu