Skolotāji vairākās paaudzēs – Rīgas 41. vidusskolas pieredze

Foto: Publicitātes foto

Rīgas 41. vidusskola jau gadiem, vairākās paaudzēs strādā pie absolventu piesaistīšanas darbam skolā. Skolas direktors Egīls Romanovskis intervijā atklāj, kā viņi savā skolā strādā ar pedagogu piesaistīšanu.

Vai jūsu skolai ir stratēģija vai speciāli plāni, kā piesaistiet un noturiet pedagogus?

Stratēģijas un plāni balstās uz ikdienas darbu. Klases audzinātājs apzina savus skolēnus, zina viņu vēlmes, runā ar bērna vecākiem. Priekšmetu skolotājs, kurš ar savu mācību priekšmetu ieinteresē konkrēto skolēnu, vai tā būtu 9. klase, vai vidusskolas klase, arī uzrunā šo skolēnu. Viņi taktiski pareizi virza tālāk jaunieti apgūt pedagoģiju, un tad noteiktā etapā notiek sarunas. Skatoties statistiku, mūsu skolā uz doto brīdi strādā seši jaunie pedagogi vecumā no 22 līdz 27 gadiem, kuri ir savā laikā dažādā veidā uzrunāti un, pabeidzot augstskolu, atgriezušies. Skatoties pēc paaudzēm, vienam vai otram skolotājam šī ir vienīgā darba vieta, arī dežurantiem un apkopējiem. Viss spektrs, darbinieku, bez kuriem skola nevar iztikt, kādreiz šeit ir mācījušies.

Pastāstiet, lūdzu, kā notiek šī absolventu piesaiste pedagoga darbam?

Skolas administrācija zina, ka pēc diviem, trīs vai pieciem gadiem būs nepieciešams konkrēts pedagogs un tad mēs jau savlaicīgi potenciālo kandidātu – skolēnu uzrunājam. Mēs sākam uzrunāt skolēnus jau skolas krēslā. Tas ir paaudžu paaudzēs.

Kā vēl strādājiet ar pedagogu piesaisti, vai ir kādas sadarbības formas?

Mums ir sadarbības līgumi ar vairākām augstskolām ar Latvijas Universitāti (LU), Rīgas Stradiņa universitāti (RSU) un Rīgas Tehnisko universitāti (RTU). Mēs mācību programmās piesaistām augstskolu mācībspēkus.

Vai jūsu pedagogi izmanto Rīgas pašvaldības piedāvātās atbalsta sistēmas?

Pedagogi izmanto pārkvalificēšanās iespēju, ko piedāvā Rīgas dome, lai iegūtu otro izglītību. Viens no pedagogiem, kā otro izglītību, ir apguvis latviešu valodu un literatūru, viens datoriku, savukārt vēl viens krievu valodas skolotājs ir izmācījies par sociālo pedagogu. Vēstures skolotāja pašlaik gaida iespēju mācīties par vācu valodas skolotāju. Jāsaka, ka mēs skatāmies arī iekšējos resursus, ne tikai ārējos. Tā ir lieliska iespēja, ko Rīgas dome piedāvā!

Ar pilno interviju par pedagogu piesaisti Rīgas 41. vidusskolā iespējams iepazīties Rīgas domes mājaslapā.

Sagatavotājs: Rīgas dome
Uz augšu