NATO Vašingtonas samita lēmumiem jābūt drosmīgiem, uzsver Kallasa

TVNET/LETA/BNS
Foto: EPA/Scanpix

Jūlijā gaidāmajā NATO samitā Vašingtonā aliansei ir jāpieņem drosmīgi lēmumi, Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa ceturtdien teica NATO ģenerālsekretāram Jensam Stoltenbergam.

"Vašingtonā mums jāpieņem drosmīgi lēmumi, kas ilgtermiņā stiprinās mūsu iedzīvotāju un eiroatlantiskās zonas drošību," tikšanās laikā Briselē sacīja Kallasa. "Šodien NATO joprojām ir vēsturē veiksmīgākā aizsardzības alianse. Šajā jubilejas gadā lielākā dāvana būtu lēmumi, ar kuriem mēs atbilstu jaunajai drošības realitātei," viņa piebilda.

Bez gatavošanās Vašingtonas samitam Kallasa un Stoltenbergs apsprieda arī atbalstu Ukrainai, kopējas politikas pret Krieviju nepieciešamību un NATO jauno aizsardzības plānu finansēšanu.

Pēc Kallasas domām, atbalsts Ukrainai ir arī ilgtermiņa aizsardzības un atturēšanas pamats.

"Cena, ko mēs maksājam, atbalstot Ukrainu tās centienos sakaut Krievijas imperiālismu, ir neliela salīdzinājumā ar to, kas sekotu, ja agresija atmaksātos," viņa uzsvēra.

Igaunijas premjerministre arī uzsvēra, ka lēmumiem, kas Vašingtonas samitā tiks pieņemti attiecībā uz Ukrainu, ir jāatbalsta Ukrainas ceļš uz kļūšanu par alianses dalībvalsti.

"Galvenā mācība, ko esam guvuši pēdējās desmitgadēs, ir tā, ka pelēkās drošības zonas ir konfliktu avoti. Mūsu pienākums ir turpināt šo procesu. Mums ar saviem vārdiem un darbiem ir jāparāda, ka Ukrainas ceļš uz NATO ir neatgriezenisks," sacīja Kallasa.

Tikšanās noslēgumā Kallasa arī pateicās Stoltenbergam par lielisko darbu NATO ģenerālsekretāra amatā. Stoltenbergs kļuva par NATO ģenerālsekretāru 2014.gada 1.oktobrī, un šoruden viņš šo amatu nodos Markam Ritem.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu