Aizraujošas mācības un garantēta darba vieta – apgūsti perspektīvo Robežsarga profesiju

Foto: Publicitātes foto

Pieaugot starptautisko ceļojumu skaitam un starpvalstu tirdzniecībai, robežu apsardze kļūst arvien nozīmīgāka, lai uzturētu drošību un stabilitāti valstī. Robežsarga profesija piedāvā unikālu karjeras virzienu, kas apvieno valsts dienestu ar dinamiskiem izaicinājumiem un personīgās un profesionālās izaugsmes iespējām. Studijas Valsts robežsardzes koledža (VRK) ļauj attīstīt efektīvas saziņas prasmes un metodes, apgūt ikviena cilvēka pamattiesības, iemācīties lietot specifiskas iekārtas un tehnoloģijas, kā arī sagatavo efektīvam darbam ar indivīdiem un to grupām, demonstrējot savas profesionālās spējas. Akreditētā profesionālā tālākizglītības programma „Robežapsardze” atbilst 4.profesionālās kvalifikācijas līmenim, studijas ilgst tikai 1 gadu un pēc absolvēšanas tiek iegūta Valsts robežsardzes inspektora profesija.

Koledžas kadete Amanda Linkeviča koledžu izvēlējās tāpēc, ka vēlas kļūt par kinologu, un VRK, pēc robežapsardzes pamatkursa apgūšanas, ir iespējams specializēties tieši šajā profesijā. “Lielākais ieguvums no mācībām ir atalgojums, ko saņemam jau mācību laikā, kā arī fakts, ka, pabeidzot mācības, ir nodrošināta darbavieta. Mācību process ir ļoti interesants un fiziskā slodze – sabalansēta. Fiziskās sagatavotības nodarbībās netiek likts uzsvars tikai uz spēka aspektu, tāpēc tās ir pa spēkam arī sievietēm. Mums ir pieejama arī sporta zāle un baseins, kā arī regulāri tiek organizēti gan vietējā mēroga, gan starpvalstu pasākumi kadetiem,” atklāj Amanda.

Foto: Publicitātes foto

Savukārt VRK kadetam Raivim Kuzņecovam studijas ir ļāvušas pārbaudītu savus spēkus, kā arī piedāvā perspektīvas karjeras iespējas. Raivis jau ir izlēmis, ka vēlas strādāt “zaļās” robežas apsardzē, kas nodrošina valsts robežas neaizskaramību un novērš nelegālo migrāciju. “Mācību procesa organizācija ir augstā līmenī – mums tiek nodrošināta forma, dienesta viesnīca un ir padomāts par to, lai studējošie varētu justies ērti. Mācību grafiks tiek sagatavots laicīgi un regulāri tiek organizētas aptaujas, lai studenti varētu izteikt savu viedokli, kā arī varam pievienoties futbola vai volejbola komandām, kas sniedz iespēju doties uz sacensībām. Studijas ceļ gan morālo, gan fizisko sagatavotību un attīsta kā personību,” uzsver Raivis.

Foto: Publicitātes foto

Studiju laikā tiek apgūti tādi mācību priekšmeti kā:

  • sabiedrības un cilvēka drošība;
  • robežuzraudzība un robežpārbaudes;
  • dokumentu tehniskā izpēte;
  • militārā taktika;
  • profesionālā svešvaloda (angļu val.);
  • ieroču un šaušanas mācība;
  • fiziskā sagatavošana;
  • tiesību un likumdošanas pamati;
  • topogrāfija;
  • psiholoģija;
  • ierindas mācība;
  • Latvijas Robežsardzes vēsture.

Pēc profesionālā tālākizglītības programmas „Robežapsardze” apgūšanas var turpināt studijas Valsts robežsardzes koledžā īsā cikla profesionālās augstākās izglītības programmā "Robežapsardze", iegūstot kvalifikāciju - Valsts robežsardzes jaunākais virsnieks.

Pēc Valsts robežsardzes koledžas absolvēšanas robežsargi var turpināt studijas Rēzeknes tehnoloģiju akadēmijā, iegūstot otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību, kas dod iespēju kandidēt uz Valsts robežsardzes vecāko virsnieku amatiem Valsts robežsardzes struktūrvienībās vai Valsts robežsardzes koledžā. Robežsargi ar 2.līmeņa profesionālo augstāko izglītību var studēt maģistrantūrā, bet pēc tam doktorantūrā.

Valsts robežsardzes koledžas direktors, pulkvedis Mariks Petrušins uzskata, ka vislielākā priekšrocība studijām ir tieši to daudzpusība. “Studijas piedāvā specializēties dažādās profesijās – kadets var kļūt par jūrnieku, kinologu, aviatoru, var strādāt lidostā, imigrācijas dienestā, specvienībā, kā arī uz "zaļās robežas". Koledža iemāca un sagatavo visam, bet izvēli izdara students.” iedrošina Petrušins, laužot arī mītu, ka robežapsardze ir vīrišķīga profesija, jo pēdējos gados kadetu sadalījums pēc dzimumiem ir aptuveni 50:50.

Pieteikties mācībām Valsts robežsardzes koledžā var ikviens LR pilsonis ar vidējo izglītību vecumā no 18 līdz 40 gadiem līdz 2024.gada 26.jūlijam.

Kandidāti kārto šādus atlases pārbaudījumus:

  • fiziskās sagatavotības pārbaudi;
  • svešvalodas zināšanu (angļu val.) testu (kuri nav kārtojuši centralizēto eksāmenu angļu valodā);
  • pārrunas, kuru laikā tiek vērtēta kandidātu izvēlētās profesijas izpratne, atbilstība dienestam Valsts robežsardzē un mācībām koledžā.

Pirms atlases pārbaudījumiem jāveic veselības pārbaude.

Vairāk informācijas: https://www.vrk.rs.gov.lv/lv/profesionalas-talakizglitibas-programma-robezapsardze

Uz augšu